1515
Annons

Lägre omsättning och resultat för Crown Energy

NGM-noterade Crown Energy redovisar en omsättning på 4,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (7).

Rörelseresultatet sjönk till -6,8 miljoner kronor (-1,3) för perioden. Nettoresultatet blev -43,7 miljoner kronor (-3,5).

Värdeförändringar avseende fastighetstillgångar uppgick under perioden till -28,8 miljoner kronor (-8,8).

”Vi går in i det sista kvartalet i år efter att ha slutfört en mycket betydande och omvälvande transaktion som har tagit en lång tid att förhandla fram, vilket slutade i ett bra resultat för Crown Energy och våra aktieägare. Vi har i oktober fått ett tillskott kontanter på 75 miljoner dollar, och kommer att ha säkrade inbetalningar om 105 miljoner dollar under de kommande fem åren, med möjlighet att få betydande ytterligare delbetalningar i förvärvsersättning till Bolaget och dessutom är Bolaget skuldfritt”, skriver vd Yoav Ben Eli som tillträtt posten så sent som i oktober. 

I rapporten noterar Crown Energy-chefen att han tänker styra och växa Crown in i en ny, socialt ansvarsfull riktning som också omfattar ett ansvarsfullt men bestämt utträde ur olje- och gasindustrin.

Di:s Ulf Petersson: Skanska bör stiga på rapporten – Evolution mer osäkert

Skanska bör stiga ett par procent på sin rapport, där byggmarginalen var starkare än väntat.

Det bedömde Di:s börskommentator Ulf Petersson i Börsmorgon. Aktien steg knappt en halv procent i öppningen.

Skanskas rörelsemarginal kom in på 4,6 procent under det tredje kvartalet, en ökning från 4,0 procent för ett år sedan och högre än väntade 4,3 procent. Framför allt gav byggmarginalen, rörelsemarginalen i Skanskas byggverksamhet, stöd.

Dagens industris börskommentator Ulf Petersson spår att aktien kommer att stiga på torsdagsbörsen.

”Det blir inga tiotal procent men ett par procent kan den nog gå upp”, säger han i Di Börsmorgon och påpekar att den starka lönsamheten ackompanjeras av frånvaro av negativa överraskningar, vilket enligt Ulf Petersson stärker förtroendet för Skanska som bolag.

I en vd-intervju med Di TV säger Skanskas vd Anders Danielsson att bolaget sedan en tid fokuserar på färre men mer lönsamma projekt, vilket nu betalar sig och vilket han är fast besluten att fortsätta med.

Han målar även upp en ljus framtid, med exempelvis historiskt höga nivåer vad gäller antalet projektstarter inom kommersiella fastighetsprojekt under det gångna kvartalet.

”Fler och fler kunder startar sina projekt, både på den offentliga sidan och i privata sektorn”, säger vd:n i tv och nämner en god orderstock på rekordhöga cirka 200 miljarder kronor och en ”book to bill” (förhållandet mellan orderingång och omsättning på ”väl över 100 procent”.

”Jag tror att fler och fler kunder kommer att fortsätta trenden och köra igång projekt”, säger vd i Di TV.

Vad gäller rapportsäsongens tema, brist på insatsvaror, konstaterar Di TV:s Pontus Herin att detta problem tonas ned i morgonens niomånadersrapport.

Är det en ickefråga? Jag gissar att det handlar om komplicerade förhandlingar när det gäller prisjusteringar etc?

”Absolut, vi jobbar stenhårt med att mitigera (dämpa, Di:s anm) det och få så liten effekt som möjligt på vårt resultat. Den största åtgärden vi gjort är att säkerställa alla priser på material och underleverantörer innan vi lämnar anbud på ett projekt, så vu går in i det med rätt pris. I de fall vi inte säkrar innan, gör vi det så snart som möjligt efter kontraktsskrivning”, säger Anders Danielsson.

Skanska-aktien steg 0,5 procent under torsdagens första handelsminuter.

När det gäller livecasinobolaget Evolution är Di:s Ulf Petersson mer skeptisk. 

Evolution slog marknadens förväntningar på vinsttillväxten, ebitda-marginalen steg med 69,9 procent mot förväntade 68,3. Däremot missar bolaget förväntningarna på nettoomsättningen, som ökade från 140 miljoner euro till 276 miljoner euro. Analytikernas förväntningar var 280 miljoner euro.

”Vi har vant oss vid fantastiska rapporter från Evolution och här kommer en där omsättningen inte riktigt är i nivå med marknadens förväntningar, efter att de under flera kvartal har slagit marknadens förväntningar ganska rejält. Så det ska bli väldigt, väldigt intressant att se hur marknaden tar emot den här.”

Ulf Petterson påtalar att Evolution har fallit en del från årets högstanotering, men aktien är fortfarande upp 85 procent sedan årsskiftet.

”Det här kan vara dagen då Evolution inte stiger på sin rapport.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera