1515
Annons

Lägre förlust för Orexo

Specialistläkemedelsbolaget Orexo redovisar ett rörelseresultat på -13,2 miljoner kronor (-36,8) för det första kvartalet 2022.

Rörelsemarginalen var -8,3 procent (-27,8).

Resultatet efter skatt låg på -23,6 miljoner kronor (-31,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:69 kronor (-0:92).

Ebitda-resultatet blev 2,8 miljoner kronor (-23,9).

Nettoomsättningen uppgick till 159 miljoner kronor (132).

Försäljningen av Zubsolv uppgick till 139 miljoner kronor under kvartalet (127).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -61,6 miljoner kronor (-47,8) med likvida medel om 438 miljoner kronor (726) vid rapportperiodens utgång.

Orexo ORX -2,11% Dagens utveckling spår fortsatt en rörelsemarginal för verksamheten inom US Pharma på över 50 procent under 2022. Det framgår av bokslutet för 2021.

Nettoförsäljningen från Zubsolv, vid behandling av opioidberoende, väntas minska svagt i det första halvåret 2022 jämfört med det andra halvåret 2021. Under det andra halvåret 2022 väntas nettoförsäljningen av läkemedlet öka jämfört med under första halvåret 2022.

Rörelsekostnaderna för 2022 väntas nu minska från 2021 och nå en nivå om 650-700 miljoner kronor. Detta grundar sig på nuvarande affärsplaner och aktivitetsnivå i de legala processerna.

Tidigare hade Orexo räknat med en oförändrad nivå för rörelsekostnaderna 2022 jämfört med fjolåret.

På grund av den pågående pandemin väntas marknaden för buprenorfin/naloxon växa i linje med 2021 på en nivå i intervallet 5-8 procent.

Orexo framhåller att så länge covid-19-pandemin pågår är prognosen förknippad med ökad osäkerhet.

Prognosen baseras på valutakurser från mars 2022.


Innehåll från TietoevryAnnons

Här är AI-lösningen som ökar lönsamheten med 30% och effektiviserar kreditprocesser

Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.
Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

Genom att applicera AI på låndata tillsammans med den egna verksamhetens affärsmål, skapas beslutsunderlag inom kreditgivning som ökar lönsamheten, minskar risker och accelererar ROI.

 – Vi ökar våra kunders lönsamhet med 30 procent genom vår beprövade, AI-baserade lösning, säger Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

I dag finns en mängd lånaktörer på kreditmarknaden och det råder konkurrens om kunderna och lånen. Utmaningen består i att kunna ge relevanta låneerbjudanden utan att riskera att gå med förlust, varpå prissättning av lånen är central.

– Vi har dragit nytta av vår gedigna erfarenhet inom kreditområdet när vi tagit fram AI-lösningar som ger snabba positiva resultat för våra kunder. De kunder som använder våra produkter skapar en mer hållbar prissättning på lånen vilket ger ökade marknadsfördelar. Därtill får skötsamma låntagare en större möjlighet till lägre ränta samtidigt som bankerna får en bättre lönsamhet, menar Dufwenberg.

Attraktiva AI-lösningar för effektiva kreditbeslut

Tietoevry erbjuder fristående, modulära och skalbara AI-lösningar som tar hänsyn till både anonymiserad låndata och verksamhetens affärsmål. Detta för att skapa rätt beslutsunderlag för kreditgivning och att sätta rätt pris på lån från start.

– Vi tittar på olika parametrar och bakar ihop dessa i en helhetsanalys med hjälp av maskininlärning och AI för att ge kreditgivarna ett betydligt skarpare verktyg för att förutspå sannolika händelser kring lånen framgent, säger Sofie Dufwenberg.

Tietoevry ger individuell prissättning i realtid

Resultaten av analyserna ges i realtid och låneaktörerna applicerar dessa i kreditprocessen.  

– Vi skickar resultaten av våra analyser i realtid. Inom få sekunder får kreditgivaren den optimerade och individuella räntan på låneansökan, där vi tagit med risker, lönsamhet, ROI och andra parametrar, förklarar Dufwenberg.

AI-lösningarna finns på marknaden i dag med framgångsrika resultat hos kunderna.

– Därtill kan vi proaktivt optimera kundernas befintliga låneportfölj med hjälp av AI. Vi har även liknande produkter som riktar sig mot leasing och asset finance samt optimering av inkassoprocesser, avslutar Dufwenberg.

Om Tietoevry Banking 

Tietoevry är den ledande leverantören av mjukvarulösningar för bank och finanssektorn i Norden men har också global kapacitet. Vi levererar marknadsledande mjukvara för tjänster inom betalningar, krediter, kort, finansiella bedrägerier och förmögenhet. Våra 3600 experter globalt hjälper över 400 kunder i mer än 50 länder.

Läs mer på: www.tietoevry.com/banking 

 

Mer från Tietoevry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tietoevry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?