Lagförslaget om vinster i välfärden klart

Vänsterpartiet och regeringen har enats om ett förslag för begränsade vinster i välfärden. Det framgår av uppgifter till Di.

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi.

Di erfar att V och regeringen nu enats kring ett lagförslag om begränsade vinster i välfärden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har kallat till en pressträff på fredagen vid lunchtid. Där väntas de presenterar en lagrådsremiss.

Ardalan Shekarabi och V:s förhandlare Ali Esbati gjorde i höstas klart att ett förslag skulle läggas till riksdagen under våren. Efter lagrådsremissen ska en proposition presenteras i slutet av mars. Längre tid än så har regeringen inte på sig om riksdagen ska hinna ta behandla förslaget före valet.

Förslaget väntas innebära någon form av tak på vinster för privata företag inom skola och omsorg av äldre och funktionshindrade. En begränsning av vinster i sjukvården har sedan tidigare brutits ut och utreds separat.

Till grund för förslaget ligger utredaren Ilmar Reepalus modell, med ett vinsttak vid 7 procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Det var i budgetprocessen 2014 som V villkorade sitt stöd för regeringens budget med krav på en lag om begränsar vinster i välfärden, vilket var en huvudfråga för partiet i valrörelsen. Enligt överenskommelsen från 2014 ska regeringen innan nästa val lägga ett förslag om att överskott hos privata välfärdsföretag "som huvudregel" återinvesteras i verksamheten.

Att en överenskommelse nu rotts i land oroar Marcus Strömberg, vd på utbildningsjätten Academedia.

"Det är klart att det inte känns bra. Det är väldigt tråkigt att Vänsterpartiet har lyckats driva Socialdemokraterna till den här punkten", säger han.

Han kommer med särskilt stort intresse läsa eventuella konsekvensanalyser i lagrådsremissen.

"Det blir också intressant att se om de tagit till sig av massiva kritiken från remissinstanser och juridiska rådgivare", fortsätter han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?