Annons

Läget i Italien har utlöst en akut kris

Läget i Italien blir allt allvarligare. Landet som är en av Europas största ekonomier kan vara på väg mot regeringskris, bankkris och migrationskris samtidigt. 
Italien är Europas fjärde största ekonomi och medlem i euron så utvecklingen här är av stor betydelse. 

Den mycket besvärliga situationen med flera parallella kriser kan få återverkningar inte bara inom landet utan även utanför, såväl politiskt som ekonomiskt", säger Henrik von Sydow, som är omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank.

Han följer noga utvecklingen i Italien som nu präglas av stor turbulens och dessutom en rad svåra utmaningar. 

Den tidigare premiärministern Matteo Renzis avgångsbesked har utlöst en akut politisk kris. På söndagen kom nyheten att Italiens president Sergio Mattarella har uppmanat utrikesministern Paolo Gentiloni att bilda ny regering.

"Italien kan gå mot både regeringskris, bankkris och migrationskris samtidigt. Den politiska situationen ser ju väldigt besvärlig ut. Och Italien ska alltså dessutom hantera både en bankkris och en migrationssituation som blir allt svårare", säger Henrik von Sydow.

Han pekar på att Italien är i frontlinjen för migrationskrisen och har i år tagit mot fler än 160.000 migranter. Det är mer än under 2015.

"Matteo Renzis regering har bedömt migrationssituationens utveckling som ohållbar. Landet är nära att passera Grekland som största mottagarland i EU och den italienska statens kostnader för mottagandet ökar snabbt."

Italiens kostnader för mottagandet beräknas nästa år till 3,9 miljarder euro. Det är tre gånger så mycket som för tre år sedan, uppger han. 

"Går Italien mot nyval så blir det i en väldigt besvärlig inrikespolitisk miljö. Politisk osäkerhet, pressade banker och en ansträngd migrationssituation i södra Italien driver upp stödet för eurokritiska populistpartier som Lega Nord och Femstjärnerörelsen", säger Henrik von Sydow.

Vilka konsekvenser kan utvecklingen i Italien få?
"Det är svårt att bedöma. Men vi kommer sannolikt se mer av både politisk och finansiell turbulens i Italien.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera