Läget i Brasilien ”ett biologiskt Fukushima”

Antalet dagliga dödsfall till följd av covid-19 fortsätter att öka i Brasilien.

För första gången sedan pandemin startade har över 4.000 avlidna registrerats under ett dygn, då det på tisdagen rapporterades totalt 4.195 dödsfall.

Foto:Felipe Dana

En våg av den brasilianska virusvarianten härjar i landet och har satt sjukvården under mycket hård press. I mars avled mer än dubbelt så många brasilianer med covid-19 än under landets näst dödligaste pandemimånad, juli 2020.

Men knappt hade mars hunnit utropas till en mardrömsmånad, innan de nya högre dödssiffrorna började rulla in. Den senaste veckan har i snitt drygt 2.700 covid-19-döda registrerats per dag i landet, den just nu högsta dagliga dödssiffran i världen.

”Det är som en kärnkraftsreaktor som startar en kedjereaktion som är utom kontroll. Det är ett biologiskt Fukushima”, säger den brasilianske läkaren Miguel Nicolelis, forskare vid Fiocruz-institutet, som följer utvecklingen.

En fjärdedel av världens dödsfall i covid-19 rapporteras just nu i Brasilien, och landets vaccinationsprogram har varit trögstartat.

Ethel Maciel, epidemiolog vid Espirito Santo-universitetet menar att den kombinationen kan motivera ytterligare en nedstängning.

”Med hastigheten som vi vaccinerar just nu – 10 procent av befolkningen har fått sin första dos – så är enda sättet att minska den extremt snabba smittspridningen att införa en effektiv lockdown i minst 20 dagar”, säger hon.

Trots de höga dödstalen propsar flera högt uppsatta tjänstemän på att landet inom kort kan lätta på restriktionerna och återgå till vardagen som den var före coronaviruset.

”Vi tror att om två, tre månader så kommer Brasilien antagligen att vara ”back to business”. Givetvis kommer den ekonomiska sektorn att få sig en törn även i år, men det kommer att vara mycket mycket mildare än under förra året”, säger finansminister Paulo Guedes under ett online-event.

Landets haltande ekonomi har varit en black om foten på president Jair Bolsonaro som möblerat om rejält i regeringen och fyllt på med mindre kritiska ministrar inför nästa års presidentval.

Nästan 337.000 människor har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien, vilket är den högsta dödssiffran i absoluta tal efter USA.

Med sina 213 miljoner invånare befinner sig dock Brasilien fortfarande bakom länder som Tjeckien, Belgien, Storbritannien och Italien sett till andelen avlidna kopplat till befolkningsstorleken.


Innehåll från SunpineAnnons

SunPines nya fabrik ger 50 procent mer talldiesel

SunPine i Piteå har precis färdigställt byggnationen av bolagets nya fabrik för framställning av hållbar talldiesel. Den nya fabriken innebär att produktionskapaciteten ökar med cirka 50 procent. 

SunPine har under 2020 byggt upp en helt ny fabrik intill sin befintliga fabrik på Haraholmen i Piteå, utan att störa pågående produktion. Idag står fabriken redo att leverera hållbar talldiesel och bidra till Sveriges förnybara omställning. 

– Det är inga små utmaningar som projektteamet tvingats hantera. Trots ett försenat miljötillstånd, vinterbygge och en global pandemi har vi nu en helt ny fabrik på plats. Det innebär vi kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel och bidra till skiftet från fossila drivmedel till förnybara, säger David Öquist, vd på SunPine

Med den nya fabriken kommer kapaciteten att stiga till cirka 150 000 m3 per år, från tidigare cirka 95 000 m3. Det innebär att SunPine kommer kunna leverera 3 procent av Sveriges dieselbehov.

Produktionsökningen innebär att en större volym hållbar talldiesel kan användas som insatsråvara i Preems förnybara drivmedel. Genom att öka produktionen av förnybara drivmedel bidrar vi till att Sverige når de uppsatta klimatmålen. 

– Det har varit en jätterolig resa. Intensivt, utmanande och ett projekt med fantastiskt fint lagarbete säger Ulrika Hagman, Projektledare för investeringar.

Den nya fabriken är nu igång efter en lyckad provdrift.

Om Sunpine

SunPine är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel. Råvaran är en restprodukt från pappers- och massatillverkning. Råtalldiesel från SunPine används som råvara i Preems förnybara drivmedel Preem Evolution Diesel och Preem Evolution Diesel Plus. SunPine ägs av Preem, Sveaskog, Södra och Lawter.

Läs mer på: sunpine.se 

För mer information kontakta: 

Lina Hörnemalm, Kommunikationsansvarig lina.hornemalm@sunpine.se 

 

Mer från Sunpine

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sunpine och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?