1515
Annons

Lagerladorna tar över Sverige – nybyggena spränger miljonvallen

Sverige är snart täckt med lagerlador. I år byggs det 40 procent mer logistikyta jämfört med ifjol. Och nästa år ökar tillväxten ytterligare till 45 procent. 

Karin Witalis, analyschef hos fastighetsrådgivaren Colliers. Till höger Apoteas lager.
Karin Witalis, analyschef hos fastighetsrådgivaren Colliers. Till höger Apoteas lager.Foto:Gustaf Wästerberg/Evelina Carborn

E-handelsexplosionen fortsätter att driva på utbyggnaden av lager- och logistikfastigheter i ett rasande tempo. I år tillkommer svenska logistikfastigheter med ytor på mer än 825.000 kvadratmeter. Som jämförelse var nyproduktionen i fjol omkring 590.000 kvadratmeter och 2019 var den cirka 550.000 kvadratmeter. 

”En fortsatt stark trend är en stor nyproduktion av lager och logistik för att möta efterfrågan på moderna anläggningar. Samtidigt som det byggs nya, stora centrallager så konsolideras mindre enheter till färre men större enheter. Det hänger samman med tunga investeringar i automation och robotisering av lagerhanteringen”, förklarar Karin Witalis, analyschef hos fastighetsrådgivaren Colliers.

”Lager och logistik är också fortsatt väldigt efterfrågat från fastighetsinvesterare. Särskilt stora, moderna anläggningar i bra logistiklägen uthyrda till etablerade företag på långa hyreskontrakt”, fortsätter hon.

Vid utgången av 2021 kommer det att ha färdigställts 29 logistikbyggnader under året i storleksordningen 10.000 kvadratmeter eller större, genom ny- och utbyggnation. De senaste tio åren har det i genomsnitt bara tillkommit 18 nya byggnader per år.

Nyproduktionsvolymen 2021 förklaras till stor del av ett antal större etableringar. Exempelvis expanderar Rusta sitt centrallager i Norrköping, Dollarstore etablerar nytt i Örebro och DSV bygger ett automatiserat logistikcenter i Rosersberg.

Den ökande e-handeln som ställer helt nya krav på snabba leveranser och flexibla flöden är en stark drivkraft. 

”Last-mile, det sista steget fram till konsumenten, kräver också mer centrala lägen som är hett eftertraktade. Men där möter man hård konkurrens från bostadsutvecklare så logistiken trycks ut från de centrala lägena till städernas utkanter. Last-mile har inte råd att vara mitt inne i städerna där hyrorna blir för höga”, förklarar Karin Witalis.

Det börjar också skapas nya, heta logistiklägen i landet.

”Eskilstuna sticker ut och växer väldigt snabbt inom logistik just nu.”

”Men det byggs väldigt mycket i många lägen, särskilt kring de tre storstäderna och kring Jönköping, Örebro, Norrköping och Linköping”, enligt Karin Witalis.

Göteborgsregionen behåller dock sin position som Sveriges ledande logistikläge. Det geografiska läget på västkusten nära Norge kombinerat med Nordens största containerhamn och internationell flygplats gör Göteborg till en av landets viktigaste platser för in- och utgående gods.

Enligt Colliers senaste prognos väntas byggfesten inom logistiksegmentet fortsätta även nästa år med 30 nya etableringar på totalt 860.000 kvadratmeter logistikyta.

Enligt statistik över logistikbyggen från Dagens Logistik väntas byggfesten inom logistiksegmentet fortsätta även nästa år med nya etableringar på totalt hela 1,2 miljoner kvadratmeter logistikyta fördelat på över 40 nybyggen.

”Det är svårt att göra prognoser för logistikfastigheter eftersom det går så fort att bygga. Men med tanke på det starka omvandlingstrycket inom lager och logistik och den stora efterfrågan på moderna, ändamålsenliga lokaler i attraktiva lägen är det inte orimligt att tro att den höga nyproduktionstakten håller i sig även efter 2022. Många kommuner arbetar aktivt med att få fram ny mark för etablering av logistik”, konstaterar Karin Witalis på Colliers.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?