1515

Låga vattennivåer bådar höga elpriser

Elpriset just nu är extremt svårt att förutspå. Vattenfall varnar för höga elpriser i vinter, bland annat på grund av rekordlåga vattennivåer i de svenska vattenmagasinen och ett nyckfullt väder. 

Bild:TT

Den svenska vattenkraftens vattenmagasin fortsätter visa rekordlåga nivåer. November månads snö- och regnfyllda väder bidrar inte till att fylla upp reservtankarna. Just nu är magasinen endast fyllda till 58 procent, vilket är 22 procent lägre än vanligtvis i november.

”Det är ingen kris i vattenkraften. Men det krävs plusgrader för att komma till normalvärden igen, men den här tiden på året är det främst snö som väntas och först när vårfloden kommer kan vi med säkerhet säga att reserverna fylls på” säger Jonas Stenbeck, chef på Vattenfall Försäljning.

Fallande kolpriser och ett nyckfullt väder gör det svårt att förutspå elpriset på marknaden just nu. Vattenkraft utgör ungefär hälften av den totala elproduktionskapaciteten i Norden och i Sverige produceras fortfarande normala nivåer trots brist på vatten. Men som med alla väderkänsliga energislag finns risk att priset springer iväg, menar Jonas Stenbeck.

”Som alltid med vintern när det blir väldigt kallt och vindkraft inte går som den ska finns det risk för att elpriset skenar iväg. Men med de här nivåerna ser vi ingen risk att vattenkraften påverkar, så länge inget dramatiskt händer, även om säkerhetsmarginalen är mindre.”

Därför tycker Jonas Stenbeck att det är bra att satsa på ett fast elpris i stället för ett rörligt. Det är omöjligt att säga vad en kall vinter och brist på vatten kan innebära för priset, men de rörliga priserna riskerar att gå upp.

”Det man ska fundera på är om prisnivån på marknaden känns rimlig och vad man är villig att chansa. Vi rekommenderar att binda sitt elpris åtminstone nu på vintern, eftersom det rörliga riskerar att gå upp så pass mycket” säger Jonas Stenbeck.

Faraz Azima är vd för elskling.se, och instämmer i att risken för stigande elpriser i vinter är hög. Han rekommenderar att utgå från sig själv i valet av fast eller rörligt elpris.

”Hushåll med rörligt avtal undrar alltid hur det blir inför vintern och risken för elpristoppar är högre detta år. Är man orolig inför vintern är det bra att binda sig. Klarar man av svängningar i sin hushållsekonomi då kan man ligga kvar på rörligt” säger han.

Det mildare vädret kan ha en lugnande effekt på elpriserna just nu menar Faraz Azima, men tillägger:

”Det räcker inte att det regnar en vecka för att täcka behovet av vatten till exempel.”


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?