Annons

Låga elpriser sänkte Slitevind i tredje kvartalet

Slitevinds nettoomsättning uppgick till 17,1 miljoner kronor under det tredje kvartalet (20,7). Ebitda-resutlatet uppgick till 8,9 miljoner kronor (13,5).

Produktionen under kvartalet uppgick till 60 GWh (52,5).

Spotpriserna på el har varit mycket låga under kvartalet till följd av coronakrisen och ett kraftigt hydrologiskt överskott. Den långsiktiga trenden med kraftigt ökad efterfrågan och konsumtion av el kvarstår till följd av att nya delar av industrin och samhället elektrifieras och det fossila fasas ut, skriver vd.

Torrare väder med en återställd hydrologisk balans samt minskad effekt vad gäller coronakrisen är en förutsättning för återhämtning i prisbilden. 

”2021 riskerar att bli svagare än 2020 om inte elpriserna vänder uppåt”, skriver bolaget.

Spotpriset på el i prisområde SE3 har de senaste 5 åren varit knappt 35 öre, snittpriset för innevarande år är cirka 21 öre till och med september. 

Flertalet aktörers långsiktiga prisprognoser över 10-15 år ligger generellt för SE3 på en genomsnittlig nivå om ca 35-40 öre men med lägre förväntningar för de närmaste åren. Vid dessa nivåer finns mycket bra förutsättningar för god lönsamhet i Slitevinds anläggningar, heter det.

Av produktionen för 2020 cirka 150 GWh (motsvarande cirka 50 procent) av elen prissäkrad motsvarande 34 öre och 150 GWh av elcertifikaten till motsvarande cirka 6 öre. 

För 2021 är hittills cirka 20 procent av elen prissäkrad till 30 öre och motsvarande 60 GWh elcertifikat till 10 öre. 

”Om inte tillräcklig mängd prissäkringar för 2021 kan göras till nivå över 25 öre kan vi komma inleda 2021 med en lägre säkringsnivå än målet om 50 procent, skriver vd.

Slitevind arbetar kontinuerligt på att sänka sina produktion- och finansieringskostnader med målet att senast 2022 kunna klara ett nollresultat före skatt med knappt 30 öre per kWh i snittintäkt för koncernen. 

Slitevind räknar med ökade intäkter från förvaltning och service av externa anläggningar samtidigt som andelen maskiner i egen service kommer öka varmed driftkostnaderna över tid förväntas sjunka i jämförelse med nuvarande nivå.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?