Annons

Låga betyg för Trumps första tid vid makten

Det har nu gått fyra veckor sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president och enligt de senaste opinionsundersökningarna har amerikanerna en extremt delad, men mest negativ syn på hur presidenten skött sitt jobb än så länge.

Bild:AP

Enligt en färsk undersökning från tankesmedjan Pew Research Center ger 39 procent av amerikanerna Donald Trumps arbetsinsats under de första veckorna som president godkänt medan 56 procent gör tummen ner.

Vad som sticker ut mest är dock hur polariserande USA:s nya president är. Hela 75 procent av de svarande är antingen starkt positiva eller starkt negativa till Trumps första veckor. Bland demokraterna och personer som lutar mot att rösta på demokraterna ser endast 8 procent positivt på Trumps insats medan motsvarande siffra hos republikanerna är 84 procent.

Åsikterna kring Donald Trumps kanske mest uppmärksammade åtgärd, det tillfälliga inreseförbudet för flyktingar samt medborgare i sju i huvudsak muslimska länder, ligger enligt Pew Research Centers undersökning i linje med det allmänna stödet. 38 procent av de svarande stöder åtgärden medan 59 procent inte gör det.

60 procent av de svarande anser att Donald Trump håller sig till sina vallöften medan 54 procent ställer sig positiva till hans förmåga att få saker gjorda.

I en annan undersökning från opinionsinstitutet Rasmussen ger dock 55 procent av de svarande tummen upp till Donald Trumps första tid vid makten medan 45 procent ser negativt på den. Vilket presidenten själv även tog fasta på under en presskonferens på torsdagen.

I Real Clear Politics sammanslagning av opinionsundersökningar från elva olika institutet ger 44,6 procent Donald Trumps första tid vid makten godkänt medan 50,3 procent ger den underkänt.

Enligt en sammanställning från Politico har Donald Trump bland annat skrivit under minst 23 exekutiva orders, godkänt fem lagpropositioner, nominerat en domare till högsta domstolen samt skrivit 167 meddelanden på Twitter under sina första fyra veckor som president.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?