1515
Annons

Labour röstar för ny brexitomröstning

Det brittiska oppositionspartiet Labour röstade för en andra brexitomröstning under partiets kongress på tisdagen.

Brittiska Labour röstade på tisdagen för en ny folkomröstning i brexitfrågan under tisdagen. En överväldigande majoritet av delegaterna vid partiets årliga kongress röstade för en ny folkomröstning enligt brittiska medier.

Tidigare under tisdagen meddelade partiets skuggbrexitminister Keir Starmer att Labour kommer att rösta emot premiärminister Theresa Mays brexitförslag, den så kallade Chequers-planen som också fått kalla handen av EU:s övriga ledare.

"Vi bör inte gå till 'no deal' då det skulle vara katastrofalt", sa han och slog fast att partiet heller inte utesluter att riva upp EU-utträdet.

Labour anser att ett utträde utan ett avtal vore katastrofalt för Storbritannien. Theresa May går på motsatt linje. I samband med att hon anlände till FN-toppmötet i New York under tisdagen uppgav hon att ett utträde utan avtal skulle vara bättre än ett frihandelsavtal av samma modell som det som nyligen slutits mellan EU och Kanada. 

"Jag har alltid sagt att inget avtal är bätter än ett dåligt avtal", sa hon enligt tidningen Guardian.

Flera av de mest hårdnackade brexitanhängarna inom hennes eget konservativa parti har förespråkat just ett frihandelsavtal av kanadensisk modell de senaste dagarna, bland annat den tidigare brexitministern David Davis.

Frågan om en ny brexitomröstningen är kontroversiell även inom Labour-partiet. Partiledningen har förespråkat ett nyval snarare än en ny folkomröstning. Än så länge är den exakta formuleringen av frågan i en eventuell andra folkomröstning inte formulerad enligt brittiska medier.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Gazprom: Stoppade leveranser till Italien beror på nya österrikiska regleringar

Ryska Gazprom har stoppat sina gasleveranser till Italien. Leveranserna sker genom en gasledning som går genom Österrike, och enligt gasjätten själv har stoppet skett på grund av en tvist kring nya österrikiska regleringar.

Foto:Joey Abrait

Under gårdagen meddelade Eni, Italiens största oljebolag, att den ryska gasjätten Gazprom avbrutit sina leveranser till Italien, vilket Di tidigare rapporterat om.

Gazprom påstår att den österrikiske operatören har vägrat att bekräfta de nya termerna kring gasleveranserna efter regeländringarna i Österrike som infördes i slutet på september.

Enligt Österrike har Gazprom inte skrivit under på det nya, årliga kontraktet med de nya förändringarna – som Gazprom ska ha känt till sedan flera månader tillbaka.

Stoppet ska endast ha drabbat Italien. Italien är ett av de EU-länder som är mest beroende av rysk gas. Tidigare bestod landets gasimport till 40 procent av rysk gas, men sedan Rysslands invasion i Ukraina har landet drastiskt försökt att skära ner på sin användning.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera