Annons

Labour-ledaren avgår – men inte än: ”Besvikelsernas natt”

Labour går mot sitt sämsta val på många årtionden, och partiledaren Jeremy Corbyn säger nu att han inte kommer att vara Labours ledare vid nästa val.

”Det är helt uppenbart en besvikelsernas natt”, säger Corbyn.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Jeremy Corbyn tänker fortsätta som ledare för det socialdemokratiska partiet under den period av eftertanke som nu krävs efter valförlusten. Däremot sitter han inte kvar till nästa val. Det säger han i ett tal i hemvalkretsen Islington.

Labourledaren vill inte ge något datum för när han ska ge plats åt en ny ledare.

”Jag kommer att diskutera det med mitt parti och säkerställa att det blir en process där vi kan reflektera över resultatet och hitta en politik som kan ta partiet framåt.”

Corbyn höll sitt tal inför trogna anhängare strax före halv fyra på natten, lokal tid. Han hade då blivit hårt ansatt av politiker inom partiet, som i flera fall krävt partiledarens avgång. Själv skyllde han valförlusten på brexit.

”Brexit har polariserat den normala politiska debatten och det har påverkat Labours resultat”, sade han.

Talet imponerar inte på alla partianhängare. Ruth Smeeth, som i BBC:s radiosändning besviket konstaterade att hon förlorat sin valkrets Stoke-on-Trent North, är arg på sin partiledare.

”Vad han gjort är förödande. Det handlar inte bara om partiet, utan om hela landet. Folk lider och har det oerhört jobbigt under det konservativa styret. Och trots det förlorar vi. Det är hans val och hans politik och hans osäkra besked som ligger bakom. Han borde avgå. Han skulle ha avgått för många, många månader sedan”, säger hon.

Stoke-on-Trent North hade varit Labourfäste sedan det skapades 1950, ett av många klassiska arbetardistrikt som nu inte ville rösta för ett parti som var vagt i brexitfrågan.

”De nåddes av budskapet att Labour försöker stoppa brexit”, säger Gareth Snell, som kandiderade för Labour i Stoke-on-Trent Central, till BBC, men såg ut att förlora den plats Labour haft i 69 år.

”Det skulle vara fel av mig att inte nämna att Jeremy Corbyns namn har kommit upp när vi knackat dörr, vissa gillar honom verkligen, andra ogillar honom innerligt, och det har skrämt bort dem”, säger han.

Jenny Chapman, som förlorade platsen i parlamentet för Darlington, sade i BBC:s valvaka i radio att hon är djupt besviken.

”Självklart. Vi misslyckades med att ge väljarna det de ville ha. Nu tror jag att vi måste fokusera på hur i hela världen vi kan reformera partiet. Vi har gång på gång svikit folket och det får inte hända igen.”

De preliminära siffrorna pekar på att Labour får sämre siffror än på många årtionden, och det minsta antalet mandat i parlamentet sedan 1935.

Vallokalsundersökningen från de stora tv-bolagen gav partiet bara 191 platser i underhuset, mot de 242 partiet haft före valet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?