1515

L vill satsa två miljarder i utsatta områden

Liberalerna vill satsa 2 miljarder kronor från och med 2021 för att förbättra villkoren i utsatta områden. Pengarna ska gå till att förbättra skolorna, den fysiska miljön samt till att minska trångboddheten.

Förslaget ingår i förhandlingarna med regeringen om höstens budget.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Erik Simander/TT

För att göra det mer attraktivt att arbeta på skolor i utsatta områden föreslår Liberalerna en satsning på 500 miljoner kronor per år för att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för lärarna.

Samtidigt föreslås 100 miljoner kronor per år för ett språklyft i utsatta områden. Partiet vill se en nationell kartläggning av ordförrådet hos barn i utsatta områden och en satsning på språkkompetens hos förskolepersonal.

För att förbättra den fysiska miljön i utsatta områden föreslås 600 miljoner kronor per år. Liberalerna föreslår att en statlig integrationsförhandlare får i uppdrag att förhandla med stat, fastighetsägare och kommuner för att förbättra den fysiska miljön och öka tryggheten i områdena.

Partiet vill också se en folkräkning med fokus på utsatta områden och ett nationellt mål om minskad trångboddhet. För att hjälpa fler unga som far illa föreslår Liberalerna en 770 miljoner kronor för statlig medfinansiering av LVU-omhändertagande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?