ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

L vill satsa miljarder på högre lärarlöner

Liberalerna lägger 4 miljarder kronor per år i sin vårmotion på höjda lärarlöner.

Det sade Jan Björklund, Liberalernas partiledare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Av de 4 miljarderna föreslås 2,5 miljarder kronor gå till 30.000 tjänster som huvudlärare i ett ämne. Dessa tjänster, som ska ge 5.000 kronor högre lön per månad, ska kunna sökas av lärare. 400 miljoner kronor ska gå till 1.000 tjänster som lektor i ett ämne på högstadium/gymnasium, som ska ge 10.000 kronor mer i månadslön. 100 miljoner kronor ska gå till 1.000 tjänster som metodiklektor på lärarhögskolorna, vilket skulle ge 5.000 kronor i högre lön varje månad.

Jan Björklund konstaterade att höjda löner inte är det enda som behövs, utan krävs också bland annat en attitydändring och uppbackning av skolledningen för lärare som sätter gränser.

Han vill också återinföra ordningsbetyget i skolan.

Jan Björklund konstaterade att kvaliteten på lärarna är avgörande, men att ansökningarna till lärarutbildningarna nu minskar samtidigt som de som kommer in har ofta låga betyg.

"Vi måste öka attraktiviteten i läraryrket. Det är lika lång utbildning till ämneslärare på gymnasiet som till civilingenjör, men löneläget är ett helt annat. Vi måste lyfta lönerna, och kommunerna klarar det inte själva", sade partiledaren.

Om regeringens förslag om höghastighetståg sade Jan Björklund att "haken är finansieringen, och att det finns en betydande risk att detta går ut över andra viktiga investeringar.

"Vi ska naturligtvis titta på finansieringen som regeringen föreslår, men det måste ställas mot vad detta tränger ut", sade Jan Björklund.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies