Annons

L vill sänka skatten för låginkomsttagare

Liberalerna vill stärka arbetslinjen i höstens budget. Partiet förslår sänkt inkomstskatt, ökad jobbstimulans i socialbidraget och högre krav i a-kassan på att söka jobb.

”Det ska vara skillnad mellan den som lever på bidrag och den som arbetar”, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Inför budgetförhandlingarna med regeringen presenterar partiet tre förslag för att göra det mer lönsamt att arbeta.

Liberalerna vill sänka skatten på arbetsinkomster med 10 miljarder kronor. Om det realiseras skulle förslaget innebära 500 kronor extra i månaden för personer med en månadslön på omkring 20.000 kronor, enligt partiet.

Det andra förslaget innebär att de som går från socialbidrag till jobb ska kunna behålla en större del av bidraget. I dag kan man räkna bort 25 procent av lönen när storleken på socialbidraget ska beslutas. Liberalerna vill höja den andelen till 50 procent.

Det tredje förslaget innebär hårdare krav i a-kassan för arbetslösa att söka och ta jobb. Under Liberalernas presskonferens gick dock partiets ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och Sabuni inte närmare in på hur de kraven ska utformas.

Enligt Persson är det rimligt att inte finansiera skattesänkningen på tio miljarder kronor med besparingar, eftersom Sverige under flera år ”sparat i ladorna” för framtida kriser, som coronakrisen.

De tio miljarderna ingår i ett större paket med skattesänkningar som L vill se i statsbudgeten för 2021. I paketet ingår även 20 miljarder kronor som främst ska stimulera företagen.

Enligt Liberalerna kommer det i budgetförhandlingarna vara tydligt att arbetslinjen står mot bidragslinjen.

”Vi säger nej till fler bidrag”, säger Sabuni.

Några nya bidragsförslag från regeringen kunde dock inte L peka på. Däremot står det i den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, att en ny typ av friår, utvecklingstid, ska införas.

Sabuni tycker att den åtgärden är olämplig.

”Det vore klokt om vi alla fyra partier inser att januariavtalet upprättades i ett gott ekonomisk läge. Det har vi inte i dag”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?