ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oeniga L-toppar ger grönt ljus för Löfven

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalernas partistyrelse ansluter sig till Centerpartiets linje och vill nu se Stefan Löfven som statsminister. Men partiet är fortsatt splittrat och det avgörande beslutet fattas av partirådet på söndagen.

Liberalerna har under hösten och vintern skakats av en intern maktkamp och splittringen har gått hela vägen upp i partitoppen.

Men nu tycks det som att den S-vänliga falangen - med partiledaren Jan Björklund i spetsen - till slut går segrande ur striden.

På lördagen träffades partistyrelsen och riksdagsgruppen för att ta ställning till vem de vill se som ny statsminister.

Och när omröstningen var avslutad på eftermiddagen stod det klart att en majoritet föredrar Stefan Löfven.

“De två avgörande skälen är att vi får igenom mycket liberal politik, men också att detta är det bästa sättet för att minimera inflytande från de båda ytterkantspartierna i riksdagen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet”, säger Jan Björklund.

Röstsiffrorna blev 17-8 till Stefan Löfvens favör i partistyrelsen och i riksdagsgruppen var det 13 som röstade för uppgörelsen med S och 7 som i stället ville släppa fram Ulf Kristersson.

Jan Björklund radar upp liberala framgångar i förhandlingarna med Socialdemokraterna och pekar bland annat på sänkta marginalskatter med skrotad värnskatt och liberaliseringar av bostads- och arbetsmarknaden.

“Det här är mer borgerlig politik än vad alliansregeringen genomförde på det ekonomiskpolitiska området”, säger han. 

Flera av partiets tyngsta företrädare har öppet tagit strid mot Jan Björklunds linje och så sent som i förra veckan gick åtta riksdagsledamöter ut i en debattartikel och krävde att Liberalerna skulle släppa fram Ulf Kristersson.

Men de fick alltså inte en majoritet med sig och deras hopp står nu till partirådet, där det avgörande beslutet ska fattas på söndagen.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson, som tagit strid för en M-ledd regering har ännu inte gett upp hoppet.

“Det är väldigt jämnt i vårt parti och partirådet avgör i morgon hur det här till slut landar ner”, säger han.

“Jag kommer med full kraft att driva min linje hela vägen in i kaklet och jag är hoppfull att Ulf Kristersson ska bli vald av vårt partiråd”, fortsätter han.

Även om partirådet till slut går på partistyrelsens linje är det inte säkert att Stefan Löfven blir statsminister, eftersom han också måste släppas fram av Vänsterpartiet.

Och det är inte bara det politiska innehållet i uppgörelsen mellan S, MP, C och L som är svårsmält för Vänsterpartiet, utan det står också svart på vitt att V inte ska ha något inflytande över politiken.

 “Vi vet ännu inte om Vänsterpartiet accepterar Stefan Löfven under de här villkore, så det är ett mycket, mycket osäkert politiskt läge”, säger Mats Persson.

Även om Jan Björklund nu ser ut att vinna maktkampen väntar en tuff uppgift att ena partiet och läka de sår som rivits upp under vintern.

Bland de mest högljudda kritikerna finns flera av partiets mest profilerade företrädare och frågan är vilken roll de kommer att spela när uppgörelsen med Socialdemokraterna ska implementeras.

“Att man har en öppen och fri debatt tycker jag är en fördel i ett parti”, säger Jan Björklund.

“Sen när besluten är fattade kommer våra ledande politiker naturligtvis att rätta sig efter de besluten”, fortsätter han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies