Annons

Valresultat: L knappt över spärren – M näst största parti

Liberalerna får 4,1 procent och behåller ett mandat, enligt det preliminära valresultatet. Moderaterna blir andra största parti. Hack i häl kommer Sverigedemokraterna. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Med cirka 390 distrikt kvar att räkna får Liberalerna ett mandat i EU-parlamentet, men med ett resultat på 4,1 procent - eller 4,085 procent för att vara exakt - är marginalen den minsta möjliga. 

”Vi är naturligtvis besvikna”, säger Jan Björklund från valvakan. 

”Vi vill ha mer samarbete i Europa men vindarna har nu blåst åt ett annat håll”, säger han vidare. 

Socialdemokraterna blir största parti med 23,6 procent. Partiet har tappat stöd i varje EU-val sedan begynnelsen 1995 och den trenden fortsätter alltså nu, enligt det första preliminära resultatet från Valmyndigheten. Partiet behåller sina fem mandat. 

”Om vi kan samla krafterna avgör faktiskt vi Europas framtid”, säger Stefan Löfven. 

Kampen om platsen som andra största parti i EU-valet 2019 blev en strid på kniven mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna fick 16,8 procent, vilket är en uppryckning jämfört med förra valet. Partiet belönas med ett fjärde mandat. 

Mest av alla partier växte Sverigedemokraterna som får 15,5 procent av rösterna och tre mandat i EU-parlamentet. SD-ledaren är besviken på debatten under valrörelsen. 

”Jag hade önskat mer politiskt innehåll”, säger Jimmie Åkesson till SVT. 

En annan valvinnare är Centerpartiet, som fick 10,8 procent av rösterna, enligt Valmyndighetens preliminära rösträkning. Det betyder att Centerpartiet får två mandat i Bryssel. 

Miljöpartiet var det förra valets stora vinnare, med 15,4 procent av rösterna. Trots att klimatet var väljarnas viktigaste fråga i detta val och trots att frågan har haft en central plats i debatten tappade Miljöpartiet drygt 4 procentenheter och får 11,4 procent i valet. Därmed tappar partiet två mandat. 

Framgångsvågen för Kristdemokraterna kom lite av sig i slutet av valrörelsen, men valresultatet på 8,7 procent är ändå en tydlig förstärkning jämfört med i valet för fem år sedan och partiet får två EU-parlamentariker. 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?