1515

L ryter till: ”Regeringen måste ta ägarfrågorna på större allvar”

Nu reagerar Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, på turerna kring Första AP-fonden och svaga insatser från styrelsen.

”Det är uppenbart att regeringen måste ta ägarfrågorna på större allvar”, säger han.

Mats Persson
Mats PerssonFoto:TT

Frågetecknen kring hur Johan Magnusson, vd Första AP-fonden, fick sparken är många. Framför allt vill inte fondens styrelseordförande Urban Hansson Brusewitz berätta varför vd fick gå på dagen. Den information som gavs under måndagen var att han hade brutit mot det interna regelverket och att Johan Magnusson därför inte längre hade styrelsens förtroende.

Riksdagsledamoten Mats Persson, Liberalernas representant i riksdagens viktiga pensionsgrupp, är kritisk.

”AP-fonderna är en viktig del i det svenska pensionssystemet. Därför är det avgörande att AP-fonderna agerar så att allmänheten känner förtroende för verksamheten”, säger han till Di.

Mats Persson är liberalernas ekonomisk-politiske talesperson och väl insatt i pensionsfrågorna. Han krävde redan i vintras, när Di hade avslöjat vidlyftiga resor i AP-fonden, att styrelsen skulle utreda och agera händelserna. 

Det enda som hände var att en resepolicy ändrades och att KPMG:s granskning inte ledde till några åtgärder från Första AP-fondens styrelse.

”Det är uppenbart att regeringen måste ta ägarfrågorna på större allvar. Det gäller inte minst sammansättningen av styrelserna”, säger Mats Persson.

Finansmarknadsminister Per Bolund ville inte under tisdagseftermiddagen kommentera frågor kring hur styrelsen har hanterat informationen kring uppsägningen av Johan Magnusson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?