Annons

L pressar regeringen om nytt krispaket: ”Får inte vara dumsnål”

Liberalerna driver på hårt för att få igenom ett nytt mångmiljardstöd till de hårdast drabbade företagen. Partiet har oppositionen med sig och tror att regeringen till slut kommer att anpassa sig efter majoriteten i riksdagen.

”Man får inte vara dumsnål i det här läget”, säger Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson.

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson.
Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson.Foto:Amanda Lindgren

Di rapporterade tidigare i veckan om motsättningarna mellan regeringen och samarbetspartierna när det gäller synen på nya krisinsatser till företagen.

Liberalerna och Centerpartiet driver på hårt för ett nytt omsättningsstöd till de värst drabbade bolagen, medan Socialdemokraterna uppges hålla emot.

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, pågår nu förhandlingar mellan januaripartierna och han anser att det börjar bli ont om tid.

”Det är bråttom. För de företag som drabbats väldigt hårt är det viktigt att det kommer insatser så snart som det bara är möjligt. Och det handlar om veckor, snarare än månader”; säger han.

Mats Persson köper inte argumentet att man måste hålla tillbaka nu, för att kunna gå fram med större satsningar i nästa fas när ekonomin väl ska återstartas.

”Jag tycker att vi måste göra rejäla insatser här och nu. Om vi inte gör det så slår vi sönder svenska företag och näringslivet”, säger han.

”Det är viktigt att ha sparade pengar för att kunna göra saker i nästa skede, men man får inte vara dumsnål i det här läget”, fortsätter han.

Samtidigt som Socialdemokraterna uppges hålla emot finns ett stort stöd i riksdagen för att gå fram med mer omfattande krisinsatser.

Moderaterna har föreslagit åtgärder för 100 miljarder kronor per månad och även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kräver mer.

Det finns också ett utbrett stöd för kravet på ett direkt omsättningsstöd och Mats Persson tror att regeringen kommer att anpassa sig efter majoriteten, om det kommer ett initiativ i riksdagen.

”Visar det sig att det finns en majoritet för en viss fråga, så måste man förhålla sig till det”, säger han.

Frågan är samtidigt politiskt mycket känslig, eftersom Liberalerna och Centerpartiet har ett budgetsamarbete med regeringen. 

Är det förenligt med Januariavtalet för er att göra upp med oppositionen?

”Vi sitter i förhandlingar med regeringen och driver våra frågor i de förhandlingarna. Kan det sedan finnas ett bredare stöd i riksdagen är jag den första att välkomna det”, säger Mats Persson.

Det stöd som Liberalerna driver på för riktar sig till de företag som tappat extra mycket av sin omsättning på grund av coronakrisen och det handlar om att få ned de fasta kostnaderna, till exempel för hyror.

Exakt hur mycket förslaget skulle kosta att genomföra är oklart, men det handlar om mångmiljardbelopp, som går utöver de drygt 100 miljarder kronor som regeringen och samarbetspartierna gjort upp om hittills.

”Det här är en dyr åtgärd men priset för att inte göra någonting är ännu högre”, säger Mats Persson.

”Om företagen slås ut nu så får vi massarbetslöshet och då finns det inga företag kvar den dagen vi ska kickstarta ekonomin igen.”

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?