ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Partiledarval i Liberalerna

L-ombud går emot medlemmarna: ”Tänker rösta på Ullenhag”

  • Foto: Naina Helén Jåma/TT
  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Elva ombud från Liberalerna tänker gå emot sina medlemmar i distriktet och rösta på Erik Ullenhag vid det extrainsatta landsmötet den 28 juni. Det skriver de på Expressens debattsida.  

Ombuden känner sig pressade att välja Nyambo Sabuni mot sin vilja och oroas över att partiets interna demokrati håller på att urholkas. 

”Ombuden beslutar. Stadgarna går inte att feltolka. Ändå urholkas nu den liberala interndemokratin under höga rop”, skriver de elva ombuden i debattartikeln i Expressen på lördagen. De kommer alla utom en från distrikt där majoriteten av medlemmarna vill se Nyambo Sabuni som ny partiledare. Ombuden menar att det har kommit krav på att de ska välja henne. 

”Det begärs att samtliga ombud i ett länsförbund ska rösta efter majoritetens vilja i de rådgivande omröstningarna, oavsett hur stor minoriteten är. En ordförande går så långt att han i ett brev till ombud och ersättare kräver att de skriftligt ska intyga till honom hur de kommer att rösta i landsmötets slutna omröstning, för att överhuvudtaget få närvara vid landsmötet. Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt.” 

Artikeln är undertecknad Tina Acketoft, Lovisa Aldrin, Anna Eling, Helena Hagberg, Ina Lindström Skandevall, Anders Norqvist, Anders Rickman, Lennart Rohdin, Jacqueline Tjällman, Lars Tysklind och Victoria Viklund.

De tänker inte ställa upp på några sådana krav:

”Vår röst tillfaller den vi efter eget omdöme, med hänsyn till rådgivande omröstningar och efter noggrant övervägande, ser som bäst lämpad att leda oss.”

Ombuden uppger de att de kommer gå emot sina medlemmar och lägga sin röst på Erik Ullenhag på när landsmötet äger rum i Stockholm den 28 juni. 

”Han har det ledarskap som vi nu behöver. Ett lyssnande, inkluderande och enande ledarskap.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer