1515
Annons

L och MP kvar under spärren till riksdagen

Med ett halvår kvar till valet ligger Miljöpartiet och Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren med 3,4 respektive 2,5 procent.

Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo tror att det nuvarande fokuset på kriget i Ukraina ytterligare kan försvåra de små partiernas läge.

”Det ser ut som att läget låses fast allt mera för de små partierna och fokus kommer på de stora partierna och regeringspartiet”.

I mätningen backar Liberalerna från 3,0 procent i januari till 2,5 i februari. Miljöpartiet går från 3,2 procent till 3,4.

För övriga partier är förändringarna mycket små jämfört med förra mätningen. Socialdemokraterna backar från 30,5 procent i januari till 30,4 i februari. Moderaterna går från 20,8 till 21 procent och Sverigedemokraterna går från 19,2 till 19,4 procent.

Vänsterpartiet ligger oförändrat på 9,7 procent och KD går från 4,9 till 5,2 procent.

Sammanvägningen omfattar mätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos, med totalt 10 261 intervjuer i februari.


Biden har skrivit under historisk vapenlag

USA:s president Joe Biden har nu skrivit under den nya vapenlag som bland annat innebär hårdare bakgrundskontroller.

”Det här kommer att rädda liv”, sade Biden när han med sin signatur godkände lagen.

Joe Biden kallar den nya lagen för en ”historisk bedrift”.
Joe Biden kallar den nya lagen för en ”historisk bedrift”.Foto:Pablo Martinez Monsivais

Lagen, en kompromiss, är den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år, och Biden kallar den för en ”historisk bedrift”.

Initiativet kom efter de två uppmärksammade masskjutningarna i maj; Skolmassakern i Uvalde i Texas, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl, samt efter dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta människor dödades. 

Biden säger att han har pratat med många anhöriga till flera masskjutningar i landet, och att han lyssnat på dem.

”Deras budskap till oss var: Gör något. Hur många gånger tvingades vi inte höra de orden, ”gör något, för Guds skull, gör något”. Och i dag har vi gjort det”, säger Biden.

”Jag vet att det finns mycket mer att göra och jag kommer aldrig att ge upp. Men det här är en oerhört stor dag.”

Presidenten fick lagen på sitt bord efter att först senaten och sedan, på midsommaraftonen, representanthuset röstat igenom den. I båda kamrarna röstade samtliga demokrater för lagen, medan bara ett drygt dussintal republikaner gjorde det i respektive omröstning. 

Huvudförslaget i den nya lagen är ett krav på hårdare bakgrundskontroller av personer som är upp till 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om att ge 11 miljarder dollar i en satsning mot psykisk ohälsa och ytterligare två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men i dagsläget gäller detta endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller barn tillsammans med.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?