L och LO i djup oenighet om Bennets lärlingsplatser

LO-bossen Karl Petter Thorwaldsson och Liberalernas Jan Björklund gillar Carl Bennets lärlingsjobb.
Men de är djupt oeniga om vem som bär ansvaret för att de varit så svåra att få till.

DELADE MENINGAR. Liberalernas partiledare Jan Björklund och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiva till lärlingsjobben, men har delade meningar om varför det tar så lång tid att skapa dem.
DELADE MENINGAR. Liberalernas partiledare Jan Björklund och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiva till lärlingsjobben, men har delade meningar om varför det tar så lång tid att skapa dem.

I fredagens Di berättade industrimannen Carl Bennet hur han blivit motarbetad av regeringen och parterna när han velat skapa lärlingsjobb för unga i en lång rad företag, däribland ABB, Volvo och Elanders. Nu är starten säkrad med 200 platser, enligt Carl Bennet som i förlängningen ser en potential på mellan 20 000 och 30 000 platser om året. Han vill också att jobben ska öppnas för nyanlända i SFI.

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att Carl Bennets modell är rätt recept.

”Det är väldigt bekymmersamt att Carl Bennet har känt sig motarbetad av statsminister Stefan Löfven.”

Ska det ta två och ett halvt år att dra i gång ett testprojekt för 200 unga?
”Det är för bedrövligt och det beror inte på Carl Bennet utan på att han mött uppförsbacke från regering och fack. Nästan alla andra länder i Europa har stora lärlingssystem”, säger Jan Björklund och pekar på bland andra Tyskland, Österrike, Danmark och Holland som alla har lägre ungdomsarbetslöshet.

”LO har varit så negativt till det här och har inte varit berett att teckna avtal”, säger Jan Björklund.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är glad att regeringen numera ställer sig bakom initiativet – och han tycker inte att LO står på bakhasorna. Tvärtom vore lärlingsjobb en välkommen nyhet, enligt Karl-Petter Thorwaldsson som var i Tyskland och tittade på lärlingssystemet med Carl Bennet för ett drygt år sedan.

”Jag har ingen anledning att vara emot att våra förbund tecknar den här typen av avtal. Carl Bennet börjar i rätt ände när han ser till personalbehovet”, säger han.

”Jag var faktiskt stum av beundran när jag var i Tyskland – inte minst då så många unga söker sig till ett LO-yrke. Det behöver LO-yrkena också i Sverige”, säger han.

Även Karl-Petter Thorwaldsson får frågan om det ska behöva ta två och ett halvt år att landa ett testprojekt för lärlingar.

”I huvudsak beror det på att Carl Bennet har dragit i gång det här vid sidan av Svenskt Näringsliv”, säger Karl-Petter Thorwaldsson som anser att facken, arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen bör sitta med vid bordet.

”I så fall tror jag att Carl Bennet har rätt och att behovet är minst 30.000 platser om året”, säger han vidare.

Inom ramen för alliansens yrkesintroduktionsavtal finns i dag 27 avtal, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. Men precis som med regeringens traineejobb har succén uteblivit.

”Jag är oerhört besviken på att det bara är 700 som har en yrkesintroduktionsanställning”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Som utbildningsminister ville Jan Björklund att 30.000 unga skulle bli lärlingar inom ramen för yrkesgymnasiet. Två år efter regeringsskiftet ligger antalet på en knapp tredjedel av den siffran. I dag tror han precis som Carl Bennet att en lön är viktig för att få upp intresset och sedan tre år tillbaka finns lagutrymmet på plats som gör det möjligt, påpekar han.

”LO har varit så negativt till det här och har inte varit berett att teckna avtal”, säger Jan Björklund som också tycker att staten måste skjuta till pengar.

”Stefan Löfven och LO är i praktiken de som sitter på nyckeln för att lösa detta”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?