Annons

L och LO i djup oenighet om Bennets lärlingsplatser

LO-bossen Karl Petter Thorwaldsson och Liberalernas Jan Björklund gillar Carl Bennets lärlingsjobb.
Men de är djupt oeniga om vem som bär ansvaret för att de varit så svåra att få till.

DELADE MENINGAR. Liberalernas partiledare Jan Björklund och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiva till lärlingsjobben, men har delade meningar om varför det tar så lång tid att skapa dem.
DELADE MENINGAR. Liberalernas partiledare Jan Björklund och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiva till lärlingsjobben, men har delade meningar om varför det tar så lång tid att skapa dem.

I fredagens Di berättade industrimannen Carl Bennet hur han blivit motarbetad av regeringen och parterna när han velat skapa lärlingsjobb för unga i en lång rad företag, däribland ABB, Volvo och Elanders. Nu är starten säkrad med 200 platser, enligt Carl Bennet som i förlängningen ser en potential på mellan 20 000 och 30 000 platser om året. Han vill också att jobben ska öppnas för nyanlända i SFI.

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att Carl Bennets modell är rätt recept.

”Det är väldigt bekymmersamt att Carl Bennet har känt sig motarbetad av statsminister Stefan Löfven.”

Ska det ta två och ett halvt år att dra i gång ett testprojekt för 200 unga?
”Det är för bedrövligt och det beror inte på Carl Bennet utan på att han mött uppförsbacke från regering och fack. Nästan alla andra länder i Europa har stora lärlingssystem”, säger Jan Björklund och pekar på bland andra Tyskland, Österrike, Danmark och Holland som alla har lägre ungdomsarbetslöshet.

”LO har varit så negativt till det här och har inte varit berett att teckna avtal”, säger Jan Björklund.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är glad att regeringen numera ställer sig bakom initiativet – och han tycker inte att LO står på bakhasorna. Tvärtom vore lärlingsjobb en välkommen nyhet, enligt Karl-Petter Thorwaldsson som var i Tyskland och tittade på lärlingssystemet med Carl Bennet för ett drygt år sedan.

”Jag har ingen anledning att vara emot att våra förbund tecknar den här typen av avtal. Carl Bennet börjar i rätt ände när han ser till personalbehovet”, säger han.

”Jag var faktiskt stum av beundran när jag var i Tyskland – inte minst då så många unga söker sig till ett LO-yrke. Det behöver LO-yrkena också i Sverige”, säger han.

Även Karl-Petter Thorwaldsson får frågan om det ska behöva ta två och ett halvt år att landa ett testprojekt för lärlingar.

”I huvudsak beror det på att Carl Bennet har dragit i gång det här vid sidan av Svenskt Näringsliv”, säger Karl-Petter Thorwaldsson som anser att facken, arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen bör sitta med vid bordet.

”I så fall tror jag att Carl Bennet har rätt och att behovet är minst 30.000 platser om året”, säger han vidare.

Inom ramen för alliansens yrkesintroduktionsavtal finns i dag 27 avtal, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. Men precis som med regeringens traineejobb har succén uteblivit.

”Jag är oerhört besviken på att det bara är 700 som har en yrkesintroduktionsanställning”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Som utbildningsminister ville Jan Björklund att 30.000 unga skulle bli lärlingar inom ramen för yrkesgymnasiet. Två år efter regeringsskiftet ligger antalet på en knapp tredjedel av den siffran. I dag tror han precis som Carl Bennet att en lön är viktig för att få upp intresset och sedan tre år tillbaka finns lagutrymmet på plats som gör det möjligt, påpekar han.

”LO har varit så negativt till det här och har inte varit berett att teckna avtal”, säger Jan Björklund som också tycker att staten måste skjuta till pengar.

”Stefan Löfven och LO är i praktiken de som sitter på nyckeln för att lösa detta”, säger han.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?