1515
Annons

L: Migrationsförslaget bryter inte mot januariavtalet

Regeringens migrationsförslag om en ny humanitär skyddsgrund är enligt Liberalerna inte ett brott mot januariavtalet.

Men kritiken är hård. M och KD ser lagförslaget som en amnesti för de ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. SD tänker gå till val 2022 på att riva upp lagen om den blir av.

Foto:Naina Helén Jåma/TT

Striden bland januaripartierna om den heta migrationsfrågan ser ut att vara över för tillfället.

Nyamko Sabuni tycker inte att regeringens förslag om ny humanitär skyddsgrund, en nödventil för vissa personer som anses sakna skyddsskäl, bryter mot januariavtalet.

”Nej, det som skulle bryta mot januariavtalet skulle vara om det hade varit kostnadsdrivande politik, om vi redan i höst hade behövt avsätta pengar för att hantera det.”

Enligt regeringen ska ensamkommande som fått stanna på grund av gymnasiestudier omfattas av skyddsgrunden. Även de med laga kraftvunna utvisningsbeslut ska kunna få en prövning.

”Det är ett haveri som Socialdemokraterna har mycket att skämmas för”, säger Nyamko Sabuni. 

Även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska.

”Det blir alltså de facto en amnesti för gymnasieungdomarna”, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att Moderaterna ljuger som kallar det en amnesti.

”Och det förstår alla som vet hur förslaget är utformat. Det är ovärdigt ett parti som gör anspråk på regeringsmakten.”

Maria Malmer Stenergard är kritisk mot helheten i regeringens förslag.

”Nu får vi svart på vitt att Socialdemokraterna och regeringen vill öka invandringen till Sverige när vi skulle behöva en kraftigt minskad invandring under lång tid framöver. ”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte oväntat kritisk.

”Det här är inte en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi kommer att gå till val på att riva upp det här så fort som möjligt”, säger Åkesson till TT.

Självklart kommer SD att försöka få till ändringar i riksdagen. Men Åkesson ser inte möjligheterna till framgång som särskilt stora mer än i enstaka delar. Dessutom skulle effekten av att stoppa förslaget i riksdagen kunna bli en återgång till reglerna som gällde före flyktingkrisen, en mer generös lagstiftning än den som blir fallet med det som nu läggs fram.

Maria Malmer Stenergard talar om att få ned invandringen till nordiska nivåer och integrera de som redan är i Sverige för att de inte ska hamna i ett ”brutalt utanförskap”. 

Malmer Stenergard är i grunden positiv till språk- och samhällskunskapskrav men kritisk till att frågan skjuts upp.

”Det ser vi väldigt allvarligt på. Ska vi ha en möjlighet för människor att integreras här är språket A och O.”

Moderaterna välkomnar tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriga som huvudregler i lagstiftningen, men är kritiska till undantagen. Därför är det oklart vilka delar de kommer att stötta i riksdagen.

”Varje del som leder till minskad invandring kommer vi självklart medverka till att det blir ny lag. Men i övriga delar kommer vi göra allt vi kan för att förändra så det leder till en minskad invandring.”

Insynspersoner i Revolution Race räddade miljoner på att sälja innan vd-avhoppet

Revolution Races kommersiella chef Jonas Persson och varumärkeschefen Sanel Mezbur sparade många miljoner kronor på att dumpa sina innehav precis en månad innan rapporten.

Pernilla Nyrensten hoppar av som vd i Revolution Race.
Pernilla Nyrensten hoppar av som vd i Revolution Race.Foto:Magnus Gotander

I mitten av juni uppmärksammade Di:s aktieanalytiker Ulf Petersson att det, med omkring en månad kvar innan rapportsäsongsstarten, var hög tid för de insynspersoner som vill handla med aktier innan fönstret för affärer stängs. Bland försäljningar som oroade särskilt nämndes affärer som berörde två personer i koncernledningen för Revolution Race, och som genomförts bara dagar tidigare. 

Oron har med tisdagens brutala ras efter rapporten och det överraskande beskedet att grundaren och vd:n Pernilla Nyrensten hoppar av, visat sig med marginal befogad. Men för de personer som är berörda blev det ändå en förhållandevis lyckad affär:

Den 15 juni dumpade bolagets kommersiella chef Jonas Persson hela sitt innehav i bolaget för 6,81 miljoner kronor och dagen innan hade varumärkeschefen Sanel Mezbur gjort detsamma – sålt hela sitt innehav i bolaget för totalt cirka 7,39 miljoner kronor.

Försäljningarna gjordes till vad som då var ”all time low” i aktien och utlöste varningssignaler på marknaden som sålde ned aktien med 8, 9 och 5 procent följande handelsdagar. Cheferna missade visserligen hela den starka julimånaden i aktien men har i och med dagens kursras besparat sig ett värdetapp på åtskilliga miljoner kronor. 

Hade Jonas Persson sålt sitt innehav på tisdagens stängningskurs 34 kronor, som med marginal är den lägsta stängningskursen någonsin i aktien, hade han bara fått 4,49 Mkr för sin aktiepost, alltså en skillnad på drygt två Mkr. 

Sanel Mezbur ”sparade” ännu mer, 2,8 miljoner kronor på att insynssälja innan rapporten.

Värdet på grundarduon Pernilla och Niclas Nyrenstens innehav minskade med dagens ras med 535 miljoner kronor. I en intervju med Di öppnar Pernilla Nyrensten för att det kan bli framtida aktieförsäljningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera