L: Migrationsförslaget bryter inte mot januariavtalet

Regeringens migrationsförslag om en ny humanitär skyddsgrund är enligt Liberalerna inte ett brott mot januariavtalet.

Men kritiken är hård. M och KD ser lagförslaget som en amnesti för de ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. SD tänker gå till val 2022 på att riva upp lagen om den blir av.

Foto:Naina Helén Jåma/TT

Striden bland januaripartierna om den heta migrationsfrågan ser ut att vara över för tillfället.

Nyamko Sabuni tycker inte att regeringens förslag om ny humanitär skyddsgrund, en nödventil för vissa personer som anses sakna skyddsskäl, bryter mot januariavtalet.

”Nej, det som skulle bryta mot januariavtalet skulle vara om det hade varit kostnadsdrivande politik, om vi redan i höst hade behövt avsätta pengar för att hantera det.”

Enligt regeringen ska ensamkommande som fått stanna på grund av gymnasiestudier omfattas av skyddsgrunden. Även de med laga kraftvunna utvisningsbeslut ska kunna få en prövning.

”Det är ett haveri som Socialdemokraterna har mycket att skämmas för”, säger Nyamko Sabuni. 

Även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska.

”Det blir alltså de facto en amnesti för gymnasieungdomarna”, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att Moderaterna ljuger som kallar det en amnesti.

”Och det förstår alla som vet hur förslaget är utformat. Det är ovärdigt ett parti som gör anspråk på regeringsmakten.”

Maria Malmer Stenergard är kritisk mot helheten i regeringens förslag.

”Nu får vi svart på vitt att Socialdemokraterna och regeringen vill öka invandringen till Sverige när vi skulle behöva en kraftigt minskad invandring under lång tid framöver. ”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte oväntat kritisk.

”Det här är inte en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi kommer att gå till val på att riva upp det här så fort som möjligt”, säger Åkesson till TT.

Självklart kommer SD att försöka få till ändringar i riksdagen. Men Åkesson ser inte möjligheterna till framgång som särskilt stora mer än i enstaka delar. Dessutom skulle effekten av att stoppa förslaget i riksdagen kunna bli en återgång till reglerna som gällde före flyktingkrisen, en mer generös lagstiftning än den som blir fallet med det som nu läggs fram.

Maria Malmer Stenergard talar om att få ned invandringen till nordiska nivåer och integrera de som redan är i Sverige för att de inte ska hamna i ett ”brutalt utanförskap”. 

Malmer Stenergard är i grunden positiv till språk- och samhällskunskapskrav men kritisk till att frågan skjuts upp.

”Det ser vi väldigt allvarligt på. Ska vi ha en möjlighet för människor att integreras här är språket A och O.”

Moderaterna välkomnar tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriga som huvudregler i lagstiftningen, men är kritiska till undantagen. Därför är det oklart vilka delar de kommer att stötta i riksdagen.

”Varje del som leder till minskad invandring kommer vi självklart medverka till att det blir ny lag. Men i övriga delar kommer vi göra allt vi kan för att förändra så det leder till en minskad invandring.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?