1515
Annons

L-ledamot avvek från partilinjen: ”Beklagar”

Liberalernas riksdagsledamot Nina Lundström valde att avvika från partilinjen och rösta gult för Stefan Löfven.

”Jag noterar och konstaterar hur Nina, i det här fallet, ser på lagarbete”, säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

Nina Lundström (L).
Nina Lundström (L).Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

173 av riksdagens ledamöter valde att rösta emot Stefan Löfven (S) som statsminister, två färre än det som krävdes för att han inte skulle kunna tillträda.

Samtliga ledamöter från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade rött. Även Liberalerna aviserade att partiet skulle rösta rött.

Men en ledamot från L valde att avvika från partilinjen. Nina Lundström från Stockholms län slog dövörat till mot partiledare Nyamko Sabunis instruktioner.

”Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult”, skriver Nina Lundström på DN Debatt.

”En ideologisk liberal profil i nästa val som innebär att Liberalerna öppnar för att samarbeta och för samverkan med Sverigedemokraterna skulle medföra att jag inte ser det möjligt att kandidera till riksdagen 2022”, skriver hon vidare.

Johan Pehrson, gruppledare för Liberalerna i riksdagen, var synbart irriterad efter omröstningen.

”Jag beklagar detta. Jag tycker att man är ett lag i riksdagen. Jag trodde och hoppades att personen skulle stödja gruppen”, säger Johan Pehrson.

Kommer ni att agera mot Nina Lundström på något sätt?
”Jag noterar och konstaterar hur Nina, i det här fallet, ser på lagarbete.”

Totalt röstade 116 av riksdagens ledamöter ja till Stefan Löfven, 173 röstade nej och 60 avstod.

När Stefan Löfven i januari 2019 röstades igenom som statsminister efter den rekordlånga regeringsbildningen efter valet 2018, valde Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl att bryta mot partilinjen och rösta rött.

Inför onsdagens omröstning hade hon på förhand lovat att rösta enligt partilinjen och därmed hade Stefan Löfven mandaten på sin sida, oavsett hur Nina Lundström röstade.

Usel jakt på brottsvinster – polisen kan ha hjälpt de kriminella

Polisen är hopplöst på efterkälken i jakten på de kriminellas tillgångar. Trots stora resurstillskott och vässade lagar har ledningen fortfarande inte fått fart på säkrandet av svarta pengar. Det visar en rapport från myndighetens egna revisorer, som varnar för att polisen av okunskap kan ha hjälpt de kriminella att tvätta brottsvinster.

Anders Thornberg, rikspolischef.
Anders Thornberg, rikspolischef.Foto:Jesper Frisk/Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera