L går till val på att byta ut Löfven

Liberalernas partistyrelse vill gå till val på att byta ut Stefan Löfven som statsminister och är öppna för att samtala med alla partier. Moderatledaren öppnar inte oväntat famnen för sin tidigare allianspartner.

”Sverige behöver en ny start och en borgerlig regering”, säger Ulf Kristersson.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Liberalernas partistyrelse fattade på fredagen beslut om att partiet ska ingå i en borgerlig regering efter valet 2022.

”De nuvarande regeringspartierna förmår inte svara upp mot de utmaningar Sverige står inför”, säger Nyamko Sabuni och pekar på integration, skola och energi som exempel på politik hon vill ändra efter nästa val.

Liberalerna meddelar samtidigt att partiet inte kommer att bryta Januariavtalet under den resterande mandatperioden.

Enligt Nyamko Sabuni är målet att återskapa en regering inom Alliansen. Går inte det kommer partiet att samarbeta med KD och M och söka stöd hos alla partier, däribland SD. 

”Det kommer inte kunna tillträda en regering med mindre än att man förhåller sig till något ytterkantsparti”, säger Nyamko Sabuni krasst.

Den känsliga frågan om hur Liberalerna ska hantera SD är därmed avklarad för partiledaren.

”Vi är öppna för att samtala med alla partier”, säger Nyamko Sabuni och tillägger att Liberalerna ska ”hålla fronten” mot vad hon kallar en ”inhuman människosyn”.

Att sitta i en regering tillsammans med SD är däremot uteslutet, säger Nyamko Sabuni.

Moderatledaren Ulf Kristersson är glad över L-ledarens besked. 

”Sverige behöver en ny start och en borgerlig regering, och jag välkomnar alla som vill arbeta för det”, säger han i en skriftlig kommentar. 

Liberalernas partiråd samlas den 28 mars för beslut i frågan.

”Jag har respekt för att detta är Liberalernas process”, skriver Ulf Kristersson.

Benjamin Dousa, tankesmedjan Timbros vd och tidigare ordförande i moderata ungdomsförbundet MUF, hör till dem som jublar över beskedet som han spår kommer att innebära mindre inflytande för SD i potentiellt besvärliga frågor, där M och KD får ännu en allierad. 

”L, M och KD borde skriva fram ett gemensamt valmanifest”, säger han. 

Nu måste Centerpartiet komma med ett antal viktiga besked, enligt Dousa. 

”Om de liberala mandaten faller bort, så går det inte att låta bli att budgetförhandla med Vänsterpartiet”, säger han. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar i en skriftlig kommentar att det är bra att Liberalerna också landat i att Januariavtalet gäller en mandatperiod. 

”Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD”, skriver hon. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över Nyamko Sabunis besked. 

”Liberalerna befinner sig i ett väldigt ansträngt och pressat läge och att fortsätta omfamna Löfvenregeringen skulle mycket väl kunna innebära slutet för partiet”, skriver han. 

Han välkomnar beskedet att Liberalerna kan prata med alla partier i riksdagen. 

”Samtidigt är Sabuni farligt ute när hon ställer ultimatum inför en regeringsbildning som ska äga rum om ett och ett halvt år”, skriver Jimmie Åkesson och påminner återigen om partiets låga väljarstöd. 

Statsminister Stefan Löfven (S) gör sitt bästa för att avdramatisera beskedet. 

”Vi socialdemokrater har hela tiden tänkt gå till val självständigt, som eget parti och söker stöd för en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare”, säger han till TT. 


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data nyckeln till en mer hållbar tillverkning

Vi är fortfarande mitt uppe i en av de största kriserna i modern tid. Corona-pandemin har inte bara accelererat digitaliseringen av vårt samhälle med flera år utan också skapat en ny typ av krismedvetenhet och insikt i hur jorden exploaterats. Detta har i sin tur lett till högre krav på företag och myndigheter, inte minst inom den tillverkande industrin. Företag måste nu se till att inte bara sluta överutnyttja miljön utan också förstå hur data och insikter kopplat till detta kan bidra till en ökad hållbarhet.

Att arbeta hållbart är inte längre bara en önskan utan en nödvändighet. För företag i allmänhet och den tillverkande industrin i synnerhet har hållbarhet hamnat högre upp på agendan som ett viktigt huvudmål. Många har tvingats ställa om sin produktion under pandemin och börjat arbeta mer agilt. Samtidigt ligger industrin efter och är fragmenterad med många legacy-system och komplicerade datastrukturer. Detta gör det svårt att fatta beslut och skapa insikter baserat på data som kan bidra till mer hållbara processer.

– Eftersom kunder kräver mer hållbara produkter och förpackningar vet tillverkarna nu att agera datadrivet är ett måste snarare än något som är trevligt att ha. Hela 10 procent av allt vi tillverkar globalt går till spillo på grund av ineffektivitet och slöseri. Genom att exempelvis belysa data kopplat till avkastning, drifttid och leveranstid, kan man fatta affärsmässiga beslut som hjälper till att effektivisera tillverkningsprocesserna, säger Fredrik Holmgren, sverigechef på datavisualiseringsbolaget Tableau.

Läs mer om Tableau 

Tillgång till rätt data

Generellt har den tillverkande industrin många olika typer av datapunkter som innefattar mänskliga resurser, logistikflöden, kapitalinvesteringar och föränderliga kundkrav. Att ha tillgång till rätt data och kunna tolka den är därför nyckeln till att få en helhetsbild, kunna förstå vad man behöver och när man behöver göra det.

– Ett stort problem är när data hamnar i olika silos, och inte görs synlig över hela organisationen. En annan viktig del är också att tillgängliggöra data för medarbetare och utbilda dem kring hur man använder den på rätt sätt. Det gör bland annat att man kan komma till insikter snabbare jämfört med gamla modeller. När data är tillgänglig för alla kan besluten tas nästan direkt istället för att ta timmar eller dagar att analysera. Man sätter analysmöjligheten längst ut i organisationen, vilket skapar en enorm fördel när det kommer till att driva organisationen framåt. 

Identifiera relevanta datapunkter

Vilka mätpunkter man ska fokusera på för att nå sina hållbarhetsmål och bli mer lönsamma är givetvis olika från bolag till bolag, förklarar Fredrik Holmgren.

– Men man har sett att de företag som använder och analyserar sin data har sett en signifikant förbättring i lönsamhet. Man måste dock se till sin egen verksamhet och koka ned sina mätpunkter till vilka som är viktigast och mest affärskritiska för en själv. Som en regel är det bättre att ha några få relevanta mätetal, än för många.

Kontakta Tableau 

Många tillverkare har redan all information de behöver för att skapa en mer hållbar verksamhet men vet inte hur de ska använda datan, sammanföra den och fatta insiktsfulla och informerade beslut. Tableau hjälper sina kunder att visualisera och använda datan korrekt och därmed upptäcka ineffektivitet i tillverkningsprocessen, göra kostnadsminskningar och uppfylla de skyldigheter som gäller ens koldioxidavtryck.

En plattform som uppmuntrar till förändring

Tableau, som är en del av Salesforce, jobbar för en mer hållbar affärsvärld, både genom sina kunder men också i sin egen verksamhet. Med en stark tro på att företags verksamhet ska fokusera på att förbättra världens tillstånd, är målet att Salesforce ska vara en plattform som uppmuntrar till förändring.

– Vi arbetar för att skapa en hållbar framtid med låga koldioxidutsläpp genom att exempelvis jobba mot att vår globala verksamhet ska använda 100 procent förnybar energi, leverera ett koldioxidneutralt moln till våra kunder och fortsätta att certifiera gröna byggnader och andra innovativa gröna kontor. Vi vet att företag har en nyckelroll att spela och nöjer oss aldrig med status quo, avslutar Fredrik Homgren.

Läs mer om Tableaus lösningar här

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?