Annons

L: Dags att ösa ur statens lador – ”stort reformbehov”

Liberalerna väntar sig hårdare förhandlingar i höst jämfört med förra budgeten. 

”Det blir tuffare, vi har inte så mycket att luta oss mot och nu är det regelrätta budgetförhandlingar vi ska ha med regeringen”, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Foto:Jack Mikrut

Inför de kommande budgetförhandlingarna mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har Liberalerna gått ut med flera krav om skattesänkningar. 

Integration och skola, klimat och forskning och en återstart av ekonomin är partiets grundpelare i förhandlingarna.

De olika områdena får spridda pengaskurar, men absolut flest kronor vill partiet ösa på skattesänkningar: sammanlagt 30 miljarder.

”Det kan krävas mer om arbetsmarknaden utvecklas sämre än vad vi nu ser. Men det här ger en viktig injektion”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

”Reformer för fler i arbete” och ”Arbetslinjen måste hållas”, är två paroller som Liberalerna håller sig till. De flitigt brukade argumenten om att skattesänkningar skapar fler jobb, stärker ekonomin och därmed säkrar skattebasen återanvänds.

Mats Persson ser framför sig ett reformbehov om mellan 80 och 100 miljarder i den kommande budgeten. Nu ska statsskulden höjas för att bota den svenska ekonomin från snuvan som coronapandemin orsakat.

”Vi ser ett stort reformbehov efter den stora drabbningen som samhället fått genomgå. Vi ser också ett stort reformutrymme, vi har samlat i ladorna under en lång tid och det är det vi nu vill använda”, säger Nyamko Sabuni.

Tidigare har L bland annat krävt skattereduktioner på låga inkomster, mot en kostnad på 10 miljarder kronor, och sänkta bolagsskatter på sammanlagt 7 miljarder kronor.

I Liberalernas reformsäck ryms också sänkta arbetsgivaravgifter för unga och höjda rotavdrag.

”Vi satsar all in på arbetslinjen och säger nej till bidragslinjen”, säger Nyamko Sabuni i ett hugg mot Socialdemokraterna.

Enligt partiledaren har budgetförhandlingarna mellan januaripartierna, trots den sena timmen, ännu inte inletts.

Nu saknas ett välfyllt januariavtal som ska avverkas punkt för punkt, vilket vurmar för tuffare förhandlingar, tror Nyamko Sabuni.

Det kan innebära större prov för januariavtalets hållfasthet.

”Vi vill inte se ökade utgifter kopplade till reformer som familjeveckan, friåret, ökade bidrag i försörjningsstöd eller permanent a-kassa med de regler vi har tillfälligt i dag”, säger L-ledaren.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?