1515

L: Dags att ösa ur statens lador – ”stort reformbehov”

Liberalerna väntar sig hårdare förhandlingar i höst jämfört med förra budgeten. 

”Det blir tuffare, vi har inte så mycket att luta oss mot och nu är det regelrätta budgetförhandlingar vi ska ha med regeringen”, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Foto:Jack Mikrut

Inför de kommande budgetförhandlingarna mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har Liberalerna gått ut med flera krav om skattesänkningar. 

Integration och skola, klimat och forskning och en återstart av ekonomin är partiets grundpelare i förhandlingarna.

De olika områdena får spridda pengaskurar, men absolut flest kronor vill partiet ösa på skattesänkningar: sammanlagt 30 miljarder.

”Det kan krävas mer om arbetsmarknaden utvecklas sämre än vad vi nu ser. Men det här ger en viktig injektion”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

”Reformer för fler i arbete” och ”Arbetslinjen måste hållas”, är två paroller som Liberalerna håller sig till. De flitigt brukade argumenten om att skattesänkningar skapar fler jobb, stärker ekonomin och därmed säkrar skattebasen återanvänds.

Mats Persson ser framför sig ett reformbehov om mellan 80 och 100 miljarder i den kommande budgeten. Nu ska statsskulden höjas för att bota den svenska ekonomin från snuvan som coronapandemin orsakat.

”Vi ser ett stort reformbehov efter den stora drabbningen som samhället fått genomgå. Vi ser också ett stort reformutrymme, vi har samlat i ladorna under en lång tid och det är det vi nu vill använda”, säger Nyamko Sabuni.

Tidigare har L bland annat krävt skattereduktioner på låga inkomster, mot en kostnad på 10 miljarder kronor, och sänkta bolagsskatter på sammanlagt 7 miljarder kronor.

I Liberalernas reformsäck ryms också sänkta arbetsgivaravgifter för unga och höjda rotavdrag.

”Vi satsar all in på arbetslinjen och säger nej till bidragslinjen”, säger Nyamko Sabuni i ett hugg mot Socialdemokraterna.

Enligt partiledaren har budgetförhandlingarna mellan januaripartierna, trots den sena timmen, ännu inte inletts.

Nu saknas ett välfyllt januariavtal som ska avverkas punkt för punkt, vilket vurmar för tuffare förhandlingar, tror Nyamko Sabuni.

Det kan innebära större prov för januariavtalets hållfasthet.

”Vi vill inte se ökade utgifter kopplade till reformer som familjeveckan, friåret, ökade bidrag i försörjningsstöd eller permanent a-kassa med de regler vi har tillfälligt i dag”, säger L-ledaren.


Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Ett helelektriskt samhälle är vägen till en hållbar morgondag

Med ett kraftfullt fokus på hållbar omställning och automatiseringslösningar går energibranschen snabbt framåt, men på många håll saknas fortfarande verktyg för att balansera ekonomisk tillväxt med långsiktiga klimatstrategier. Globala automationsföretaget Phoenix Contact arbetar därför mot att möjliggöra en väl avvägd omställning, med syfte att öka svensk konkurrenskraft i västvärldens industriproduktion. 

– Genom att ta tillvara på tekniken som möjliggörare för effektivare och klimatsmartare verksamheter hjälper vi våra kunder att ta sig an den utmaning som en hållbar, digital framtid innebär, säger Stefan Nordenfors, vd för Phoenix Contact.

Under de senaste åren har företaget lagt väsentliga resurser på att utveckla och förädla avancerade automatiseringslösningar, vilka idag finns etablerade inom allt från basindustri och fastighetsbestånd, till infrastrukturanläggningar, intelligenta trafiksystem och elnät. Målet? Att skapa förutsättningar för visionen om ett helelektrisk samhälle. 

– Samhället har gjort enorma framsteg inom många segment, men när det gäller vårt beroende av fossila energikällor står vi fortfarande och stampar. Det är ett enormt klimatproblem, betonar Stefan Nordenfors.

Lever som de lär

Han får medhåll av Susanne Dahl, Business area manager IMA och Brand manager på Phoenix Contact. Susanne understryker att det är absolut nödvändigt för västvärlden att ställa om till smartare el för att uppnå FN:s klimatmål och klara morgondagen. 

– Med dagens teknik är detta fullt möjligt; vi lever i en värld där kostnadseffektiv, förnybar elektricitet finns tillgänglig i nästintill obegränsad omfattning; med automatiseringslösningar erbjuder den därtill nästan obegränsad potential. Ett helelektriskt samhälle är alltså redan en möjlig verklighet och vi kan stötta våra samarbetspartners på resan dit.

Samtidigt lever Phoenix Contact som de lär. Företaget gör omfattande investeringar i sin egen energieffektivisering, vilka bland många andra inkluderar att bygga egen förnybar energi till fastigheter och produktionsenheter och att ställa om hela fordonsflottan till laddbara fordon. Målsättningen är att vara CO2-neutral inom sin egen verksamhet 2021. 

– Detta är emellertid ingenting man klarar ensam, utan ska man nå resultat krävs att man arbetar tillsammans. Vi vill vara den självklara partnern i det arbetet, avslutar Susanne.

Läs mer om All Electric Society

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?