Annons

Kylan hissar elpriset i höjden – dyraste elmånaden på fyra år

Att knäppa på elbastun i sportlovsstugan kan bli extra dyrt nästa vecka. Rejält stigande elpriser väntas när kylan tar Sverige i sitt grepp.
Februari går mot den dyraste elmånaden sedan februari 2012.

Den senaste veckan har elpriset varit upp och nosat på 50 öre kilowattimmen i snitt som dagsnotering, enligt elbörsen Nordpool. Det är klart högre än snittet så här långt i februari och vintern i stort.

"Det är högre än på väldigt länge", säger Faraz Azima, vd på prisjämförelsesajten Elskling.

Väderprognoserna pekar på tvåsiffriga minusgrader i stora delar av Sverige nästa vecka, även långt ner i södra Sverige, åtminstone nattetid. Det kan få elpriset att sticka upp till närmare en krona om kylan breder ut sig, bedömer Faraz Azima. Då landar snittpriset för februari sannolikt över 41 öre per kilowattimme, den högsta nivån sedan februari 2012.

I januari låg elpriset i genomsnitt på 32 öre.

"Så för en villaägare som förbrukar runt 3 000 kilowattimmar i månaden blir kostnaden runt 400 kronor högre jämfört med januari", säger Faraz Azima.

Men elen blir inte bara dyrare. Dessutom gör man som konsument sannolikt av med mer el när det är kallare, så effekten blir om inte dubbel så åtminstone större.

Sedan årsskiftet är elskatten flyttad från elhandelsräkningen till elnätsfakturan. Så det kan i det här läget se ut som om man fått rabatt på elpriset. För den som får elnätsfakturan kvartalsvis väntar en rejält sockrad faktura i stället senare i vår, enligt Faraz Azima. Ovanpå det har bland annat Vattenfall från årsskiftet höjt elnätsavgiften relativt kraftigt ännu en gång.

På ett år hade elen i genomsnitt i januari blivit fem procent dyrare, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), betydligt mer än den allmänna inflationen som ligger på 1,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?