Annons

Kyla i norr ger cider i söder – exporterar till finkrogar i Europa

UMEÅ. Andreas Sundgren gick från att leda ett mjukvaruföretag – till att göra iscider. Tio år senare finns drycker från Brännland Cider på finkrogar i hela Europa.

”Jag vill bygga ett varaktigt arv”, säger grundaren.

STARK STÄLLNING. Brännland Cider har sakta men säkert fått en stark position i den mycket smala iscider-nischen
STARK STÄLLNING. Brännland Cider har sakta men säkert fått en stark position i den mycket smala iscider-nischenFoto:Jens Kärrman
De första testflaskorna med iscider från egna äpplen gjordes förra året.Foto:Jens Kärrman
Brännland Cider har två testodlingar i Västerbotten.
Brännland Cider har två testodlingar i Västerbotten.Foto:Jens Kärrman

Några av de tunna äppelträden på det lilla fältet har börjat bära frukt.

”Smaka, de är exceptionellt goda”, säger Andreas Sundgren.

Vi befinner oss i Röbäcksdalen i Umeås södra utkanter. På en hektar mark står rad efter rad med äppelträd. Totalt finns det mer än 50 olika äppelsorter på ängen, som just den här dagen badar i skön septembersol.

”Det här är vår experimentverkstad. Vi lär oss mer om plantering, jordmån och beskärning.”

Andreas Sundgren talar som om han jobbat med äpplen hela sitt liv. Så är inte fallet.

Alla dessa detaljkunskaper om sötma, tålighet och odlingsmark har han lärt sig på några få år. Andreas Sundgren är typen av människa som inte blir intresserad av det han sysslar med, han blir besatt.

För drygt tio år sedan lämnade Andreas Sundgren ett it-företag som han varit med och grundat.

”När man närmar sig 40 och krisar lite vill man gärna göra något mer påtagligt än mjukvara”, säger han.

Han funderade på vin, men med två små barn kändes inte en flytt till Toscana realistiskt. Öl är roligare att dricka än att göra, menar Andreas Sundgren. Under en period funderade han seriöst på att flytta till fjällen och göra getost, men hade självinsikt nog att inse att han inte är personen som mjölkar getter varje dag, året runt.

Till slut landade han i frågan: Hur kan man göra vin i Sverige?

”Jag bodde i Brännland och i byarna finns det massor av äpplen, jag funderade på om det skulle gå att göra något av det. Jag startade en blogg som hette Brännland Cider och där påstod jag att det gick att göra kanoncider av trädgårdsäpplen”, berättar Andreas Sundgren.

Men det första försöket att göra cider i engelsk stil hemma i garaget blev ett misslyckande.

”Den var jätteäcklig. Det beror på att svenska äpplen inte är cideräpplen. Där har många stannat och lagt av, men jag började titta runt i världen och hittade iscider i Kanada”, berättar Andreas Sundgren.

Iscider är inte en vanlig torr cider utan ett sött fruktvin som framställs med hjälp av vinterkyla. Tillgången till kyla i Umeå var en gemensam nämnare med Kanada, en annan är att de nordamerikanska äppelsorterna påminner om de som finns i Sverige. Det visade sig att äpplen från Sverige passade utmärkt som råvara till iscider.

”Jag gjorde några tester med svensk iscider och då klarnade det.”

Våren 2012 hade Brännland Cider fått fram en produkt som gick att visa upp på marknaden. Det lilla företaget fick en flygande start tack vare en vinexpert och en prisad kock.

”Jens Dolk och Tommy Myllymäki hade den här Sverigeresan i TV4 och de hade nosat upp oss. De köpte större delen av flaskorna och tog med sig på turnén”, berättar Andreas Sundgren.

Under åren som gått har lilla Brännland Cider sakta men säkert fått en stark position i den mycket smala iscider-nischen. Deras iscider har fått strålande recensioner och serveras på många finkrogar. Produkterna säljs på Systembolaget och går på export till ett tiotal länder.

”I vinbranschen är vi fortfarande en startup. Tio årgångar är ingenting. Vi ska konkurrera med gårdar som funnits i 400 år”, säger Andreas Sundgren.

De långa perspektiven kommer väl till pass när företaget ska ta nästa steg.

Brännland Cider har fått 10,7 miljoner kronor i EU-medel för att odla äpplen i norra Sverige.

De två testodlingar som företaget har, i Umeå och Burträsk, ska kompletteras med ytterligare tio hektar från Höga kusten till Tornedalen.

”SLU sa att det inte går. Hushållningssällskapet skrattade åt oss. Sådant gör mig jäkligt motvalls”, säger Andreas Sundgren.

Ännu använder Brännland cideräpplen från Skåne, men planen är att inom 10–20 år göra iscider med enbart äpplen från norra Sverige.

”Vår första provodling, den i Burträsk, har visat sig vara utmärkt produktiv. Våra äpplen ska inte till Ica och då försvinner behovet att producera frukt som ser likadan ut. Det gör att vi kan använda sorter som är härdigare och mer produktiv här uppe.”

De första testflaskorna med iscider från Brännlands egna äpplen gjordes förra året. Smaken är ”sensationell”, enligt cidermakaren själv. Coronaåret har inneburit ett tapp för Brännlands Cider, men Andreas Sundgren är glasklar med sitt långsiktiga mål.

”Om 20 år är Brännlands Cider utan tvekan den ledande isciderproducenten i världen, men också en av de finaste producenterna av sött vin, oavsett råvara.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?