Annons

Kvoteringsförslag för bolag lämnas till riksdagen

Regeringen går vidare med förslaget om könskvotering i bolagsstyrelser. En proposition ska lämnas till riksdagen den sista februari, enligt regeringens förteckning över kommande lagförslag och skrivelser.

Näringsminister Mikael Damberg (S) sade i september att regeringen – trots hård kritik från många i näringslivet, däribland profiler som Antonia Ax:son Johnson och Cristina Stenbeck – kommer att gå vidare till riksdagen med ett förslag.

Förslaget Damberg förde fram säger att börsbolagens styrelser senast 2019 ska ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. I riksdagen har bara regeringspartierna och Vänsterpartiet sagt sig vara för förslaget. Det räcker inte för att få igenom ett förslag i riksdagen, om övriga partier gör gemensam sak emot det.

Men kvoteringsförslaget är inte det enda som kan bli omdiskuterat. Regeringen ska lämna en proposition om åldersbedömningar av asylsökande i februari och flera om byggregler för att få fram fler tillfälliga bostäder för flyktingar och asylsökande, i det senare fallet i situationer som asylströmmen för drygt ett år sedan.

I september ska ett förslag om straff för den som deltar i väpnade konflikter för terrororganisationer utomlands presenteras.

Redan den 19 januari läggs den försenade nationella livsmedelsstrategin fram och skickas över till riksdagen. I juni utlovas en proposition om striktare regler för vapenexport, två år efter det att utredningen som föreslog en skärpning lade fram sina förslag.

Efter bakslaget för regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) i riksdagen om möjligheter för stat, kommuner och landsting att ställa hårdare krav på bland annat arbetsrätt vid upphandlingar måste regeringen komplettera lagstiftningen. Ett nytt förslag om arbetsrättsliga regler vid upphandling utlovas den 24 januari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?