Åland är ett av Östersjöns ledande shippingkluster, och där utkommer den till upplagan största svenskspråkiga sjöfartstidningen. Sedan 1939 har Ålands Sjöfart bevakat den bransch som, med Viking Line i spetsen, ligger bakom det självstyrda örikets välstånd.
Traditionellt har sjöfarten betraktats som en bransch där männen bestämmer och kvinnorna knappt finns.
”Fast det är en myt som inte längre stämmer. Bara i Finland är det 2.500 kvinnor av totalt 9.000 sjöfartsanställda som får sin utkomst direkt från shippingen”, säger Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson.
I det pinfärska julnumret har Ålands Sjöfart tagit det oortodoxa greppet att helt utesluta alla män. På 40 sidor är det enbart kvinnor som ger sin syn på nutidens och framtidens sjöfart. Bland de intervjuade hittar vi till exempel Svensk Sjöfarts vd Pia Berglund som inte ser några som helst hinder för kvinnor att ta sig fram inom shippingen, så länge de är beredda att jobba hårt.
”Som kvinna måste du generellt vara lite bättre, vassare och mer ambitiös för att synas och höras”, säger hon, och understryker att det är värt varje ansträngning:
”Detta är världens roligaste bransch så tveka inte!”
Satu Andersson är framgångsrik vd för kryssningsrederiet Birka Cruises, där jämställdheten är en viktig del av de dagliga affärerna:
”Dagens affärsutveckling ställer krav på mångfald och innovation oavsett kön och det leder också till att det blir svårt att inte släppa fram kompetenta kvinnor.”
I tidningen möter vi även en av Europas allra tyngsta sjöfartslobbyister i Karoliina Rasi som från Bryssel arbetar för den europeiska redarföreningen ECSA.
”Att vara kvinna inom denna sektor har inte varit ett problem, kanske har jag även fått mer uppmärksamhet tack vare det”, säger hon.
Från Hallstavik kommer 23-åriga Linnea Gustafsson som förutom att höra till Sverigeeliten i motocross även siktar på en framtid som maskinmästare från högskolan på Åland. Hennes bästa karriärråd är tre:
”Visa framfötterna. Var intresserad. Våga fråga.”
Ålands Sjöfarts Jörgen Pettersson:
”Det är ett faktum att sjöfarten blir mer jämställd för varje dag och allt fler av de tyngsta beslutsfattarna ochs påverkarna är kvinnor. Jag tror att det är en viktig del i att sjöfarten i dag mer än tidigare uppfattas som en framtidsbransch.”