1515
Annons

Kvinnor nobbas i toppen

Mindre än var femte delägare i de största svenska advokatbyråerna är kvinnor, visar Di:s granskning.
”Det kryllar av kvinnor i branschen, problemet är att de inte får chefspositioner”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

När Allbright för två år sedan undersökte ägandeskapet i Sveriges tio största advokatbyråer visade det sig att 14 procent av delägarna i dessa byråer var kvinnor.
När Di nu tittar närmare på samma advokatbyråer visar det sig att andelen kvinnliga delägare har ökat – med 1 procentenhet.

I december 2016 är 15 procent av advokatbyråernas delägare kvinnor.

”Man pratar ofta om att tiden ska lösa jämställdhetsproblem, men juristbranschen är ett exempel på att det inte är så. Det krävs specifika punktinsatser och att företagen arbetar med sin kultur om man ska ändra dessa strukturer”, säger Amanda Lundeteg.

Roten till denna fördelning är inte att det saknas kvinnliga jurister – tvärtom. Sedan 1994 har en majoritet av de jurister som har utexaminerats vid svenska universitet och högskolor varit kvinnor.

Och bland de biträdande juristerna är 60 procent kvinnor.

”Jämför man med exempelvis ingenjörstäta branscher så är andelen kvinnor i ägandeposition låg även där. Men där har andelen kvinnor på utbildningarna varit knappt 30 procent under hela 1990-talet så för ingenjörerna handlar det delvis om att få in fler kvinnor i branschen”, säger Amanda Lundeteg och fortsätter:
”I juristbranschen är problemet att kvinnor motas längs vägen och sällan får bli delägare”.
Vad beror då detta på? Amanada Lundeteg lyfter fram att företagens kultur missgynnar kvinnor.
”Olika måttstockar och orimliga krav på tillgänglighet är boven. Män blir befordrade på att de visar potential, kvinnor blir befordrade på meriter. Sedan är det fortfarande så att kvinnor gör merparten av det ideella hushållsarbetet och tar ut 74 procent av föräldraledigheten.”

Den byrå som hade störst andel kvinnliga ägare 2014 var Gärde Wesslau. Då hade byrån 22 procent kvinnliga partner. 2016 har det sjunkit till 13 procent. I stället har Glimstedt tagit över förstaplatsen, då man nu har 21 procent kvinnliga delägare.

Vinge och Delphi har ökat andelen kvinnliga partner med 5 procentenheter vardera.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?