ANNONS:
Till Di.se

Kvinnor nobbas i toppen

Mindre än var femte delägare i de största svenska advokatbyråerna är kvinnor, visar Di:s granskning.
”Det kryllar av kvinnor i branschen, problemet är att de inte får chefspositioner”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

När Allbright för två år sedan undersökte ägandeskapet i Sveriges tio största advokatbyråer visade det sig att 14 procent av delägarna i dessa byråer var kvinnor.
När Di nu tittar närmare på samma advokatbyråer visar det sig att andelen kvinnliga delägare har ökat – med 1 procentenhet.

I december 2016 är 15 procent av advokatbyråernas delägare kvinnor.

”Man pratar ofta om att tiden ska lösa jämställdhetsproblem, men juristbranschen är ett exempel på att det inte är så. Det krävs specifika punktinsatser och att företagen arbetar med sin kultur om man ska ändra dessa strukturer”, säger Amanda Lundeteg.

Roten till denna fördelning är inte att det saknas kvinnliga jurister – tvärtom. Sedan 1994 har en majoritet av de jurister som har utexaminerats vid svenska universitet och högskolor varit kvinnor.

Och bland de biträdande juristerna är 60 procent kvinnor.

”Jämför man med exempelvis ingenjörstäta branscher så är andelen kvinnor i ägandeposition låg även där. Men där har andelen kvinnor på utbildningarna varit knappt 30 procent under hela 1990-talet så för ingenjörerna handlar det delvis om att få in fler kvinnor i branschen”, säger Amanda Lundeteg och fortsätter:
”I juristbranschen är problemet att kvinnor motas längs vägen och sällan får bli delägare”.
Vad beror då detta på? Amanada Lundeteg lyfter fram att företagens kultur missgynnar kvinnor.
”Olika måttstockar och orimliga krav på tillgänglighet är boven. Män blir befordrade på att de visar potential, kvinnor blir befordrade på meriter. Sedan är det fortfarande så att kvinnor gör merparten av det ideella hushållsarbetet och tar ut 74 procent av föräldraledigheten.”

Den byrå som hade störst andel kvinnliga ägare 2014 var Gärde Wesslau. Då hade byrån 22 procent kvinnliga partner. 2016 har det sjunkit till 13 procent. I stället har Glimstedt tagit över förstaplatsen, då man nu har 21 procent kvinnliga delägare.

Vinge och Delphi har ökat andelen kvinnliga partner med 5 procentenheter vardera.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies