ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Långsamt jämställdhetsarbete på börsen

  • Foto: Jack Mikrut

Jämställdhetsarbetet på börsen går långsamt, visar stiftelsen Allbrights senaste jämställdhetsrapport. Men med rekordmånga kvinnor på vd-posten tror stiftelsen att takten kan öka.

“Vi hoppas på en snöbollseffekt”, säger Amanda Lundeteg, vd Allbright.

Nio av tio börsvd:ar, 77 procent av ledningsgrupperna och 92 procent av ordförandeposterna. Män dominerar fortsatt i börsbolagens toppskikt, visar årets jämställdhetsrapport från stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv.

“Det är hisnande och ett tydligt tecken på att svenskt näringsliv har en stark föreställning om vem som är bäst lämpad att vara ledare”, säger Amanda Lundeteg. 

Rapporten visar också att vart fjärde börsbolag helt saknar en kvinna i ledningsgruppen.

“Man ser en framåtrörelse, men det rör sig med myrsteg och är fortfarande en lång väg att gå. Var fjärde börs-vd lever fortfarande i förnekelse och har inte tagit till sig av forskningen att jämställda företag är mer lönsamma, mer innovativa och bättre arbetsplatser med mindre sexuella trakasserier”, säger Amanda Lundeteg.

Vad säger du till dem som hävdar att utfallet speglar utbudet, det vill säga att det är män som i högre grad söker och vill ha de här positionerna?

“Att man behöver vakna. Pratar man med rekryterare berättar de att de inte har några problem att ta fram kvinnor som kandidater men att bolagen ändå väljer personer ur sitt nätverk. Och kvinnor har dominerat på universitetsutbildningarna i decennier, inte minst på ekonomilinjerna som ska vara språngbrädor till vd-posten.”

Det saknas dock inte ljusglimtar i rapporten. Även om få storbolag rekryterar kvinnor till vd-posten har det totala antalet vd-kvinnor på börsen ökat till 28 stycken, en ökning med 65 procent jämfört med 2017.

“Problemet är de gamla elefanterna. Det vi ser är att det är de nynoterade bolagen som kommer in med en hög andel kvinnor”, säger Amanda Lundeteg.

Rapporten visar också att vd-kvinnor är bättre än män på att rekrytera kvinnor. 

Bolagen med en kvinna på vd-posten har i snitt 47 procent kvinnor i ledningsgrupperna och på linjechefspositionerna, det vill säga chefer med resultatansvar. Motsvarande siffror för bolag med män på vd-posten är 21 respektive 11 procent. 

“Det är en gigantisk skillnad och vill man som ägare se en snabb förändring ska man anställa en kvinna som vd. Bevisligen låter inte kvinnor kön avgöra utan rekryterar utifrån meriter från hela talangpoolen. Med rekordmånga vd-kvinnor kan vi därför hoppas på en snöbollseffekt”, säger Amanda Lundeteg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer