ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kvinnliga chefer: De här sakerna har vi fått höra på jobbet

De är höga chefer, och har blivit kallade för hemska saker, för att de är kvinnor.

"Bitch, hora, och häxa. Ja, de allra flesta ord som man kan få som kvinna som inte är positiva", säger Jessica Löfström, vd för bemanningsföretaget Expandera Mera.

År 2000 startade Jessica Löfström bolaget Expandera Mera, ett bemanningsföretag inom byggbranschen. Det var en utmaning i sig eftersom hon ville förändra byggindustrin, men också för att hon stack ut som kvinna.

Hon fick hot via sms och vykort – ett som föreställde en gris – eftersom personer i branschen inte gillade hur hon arbetade.

"Man pratade om 'Jessica' och om hur man skulle krossa 'Jessicas företag'. Det blir personligt", säger hon.

"Jag fick tips om att sätta in en man som vd istället, för då skulle det gå mycket bättre", säger hon, men följde aldrig rådet även om hon övervägde det.

"Lilla snärtan", "hur länge har du varit chef, egentligen?", "vad säger dina barn när du jobbar så mycket?", "vad säger din man?".

Det är några av de frågor som Annica Lundblad har fått när hon bland annat varit chef på Handelsbanken, PwC och SPP.

"Frågor som jag aldrig tror att man ställer till en man i en ledande position", säger Lundblad.

Charlotte Holgersson är docent i organisation och management på KTH.

"Kvinnor blir direkt och indirekt jämförda med normbilden av en chef: en vit, heterosexuell, man, och uppfattas då som bristfällig", säger hon.

"Det finns en föreställd motsättning mellan att vara kvinna och chef".

"Antingen är man en bra kvinna, men då en dålig chef, eller så uppfattas man som en bra chef, men som en konstig kvinna", säger Holgersson.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som jobbar för att få fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet, menar att många företag eftersträvar att ha 'högt i tak' på arbetsplatsen.

"Men med den definitionen av högt i tak, kommer många känna sig obekväma, eller inte våga påpeka att 'det där var sexistiskt'. Försök i stället definiera 'högt i tak' som ett inkluderande samtalsklimat", säger Lundeteg.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer