1515

Kvinnlig finanschef får kursen att rusa

Jämställda bolag går bättre på börsen. Det har en rad investmentbanker och analysfirmor kommit fram till. Allra bäst går de som har en kvinnlig finanschef.

Foto:TT

Johan Trocmé, chef för tematisk analys på Nordea, har analyserat sammansättningen av de största nordiska börsbolagens styrelser och ledningar under en 12-årsperiod.

”Vi kunde inte se att de mest jämställda bolagen hade gått bättre på börsen”, konstaterar han.

”Däremot såg vi att de mest jämställda bolagen hade en klart mindre volatil avkastning på sysselsatt och eget kapital. Det var stor skillnad, så mycket som 2 procentenheter mellan de bolag som hade den bästa balansen respektive den sämsta balansen mellan män och kvinnor.”

”Och det är viktigt eftersom en av de faktorer som bestämmer ett bolags värdering är just hur volatil avkastningen är.”

En lång rad investmentbanker och analysfirmor har gjort liknande studier, och till skillnad från Nordea kommit fram till en överavkastning för jämställda placeringsstrategier.

Bolagen med högre jämställdhet avkastar i snitt 2,9 procentenheter bättre än sina sektorkollegor årligen, konstaterade Morgan Stanley i en analys i december i fjol.

Bankens analytiker förklarar överavkastningen för mer jämställda företag med bland annat att de har högre tillfredsställelse hos de anställda, har lättare att rekrytera och konkurrera om talanger och har ett bättre innovationsklimat. 

Analysfirman S&P Global konstaterade i en rapport, likaså i slutet av förra året, efter att ha studerat tusentals amerikanska noterade bolag under en 17-årsperiod att bolagen med kvinnliga finanschefer hade en överlägsen kursutveckling.

Investmentbanken Credit Suisse har likaså i sin Gender3000-databas analyserat bolagens styrelsesammansättning och företagsledningar och därmed konstaterat att bolagen med upp till 20–30 procent kvinnor i ledningsgruppen visat en klart bättre kursutveckling än marknaden som helhet medan bolagen med mindre än 15 procent kvinnor på ledande positioner avkastat betydligt sämre än snittet på börsen.

Helt klart är jämställdhet något som allt mer uppmärksammas av marknaden. 

”Investerarperspektivet kan vara avgörande som drivkraft för bättre jämställdhet i näringslivet, precis som det har blivit avgörande för det stora genombrottet vi har sett för hållbarhet mer generellt”, menar Johan Trocmé på Nordea.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?