1515
Annons

Kvinna attackerad i centrala Visby

Centerpartiet skulle precis inleda sin pressträff, sedan inträffade ett knivdåd mitt i centrala Visby, ett stenkast från platsen. Polisen grep gärningsmannen i nära anslutning till brottsplatsen någon eller några minuter efter dådet, enligt Polisens presstalesperson i Stockholm Ola Österling.

”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.
”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.Foto:Jack Mikrut
Donners plats.
Donners plats.Foto:Linda Öhrn.

Skadeläget för kvinnan är allvarligt. Mm hon var i sällskap med mannen när hon attackerades är inte fastställt.

Den inledda förundersökningen är rubricerad som mordförsök, enligt Ola Österling.

”Vi har i nuläget inga uppgifter på att det ska finnas fler gärningsmän”, säger han.

På en fråga om dådet kan vara politiskt motiverad svarar Ola Österling att polisen preliminärt inte ser sådana kopplingar.

Centerpartiet valde att ställa in sin pressträff.

”Omskakade att en kvinna har blivit knivhuggen i centrala Visby. Mina tankar finns hos kvinnan och hennes närstående. Ett fruktansvärt dåd”, skriver partiledare Annie Lööf på Twitter.

”Nås av fruktansvärda nyheter från Visby. En kvinna har blivit knivhuggen och är allvarligt skadad. Mina tankar är hos brottsoffret och hennes anhöriga”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Twitter.

Polisens presstalesperson Ola Österling.
Polisens presstalesperson Ola Österling.Foto:Linda Öhrn.
Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"

Det militära stödet till Ukraina är på väg in i en ny fas. När försvarsministrar från 17 länder i dag samlas på en givarkonferens i Köpenhamn står direktproduktion av vapensystem till Ukraina på agendan.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver det som en ny dimension i stödet till Ukraina.

”Det är viktigt att man förser Ukraina med vapen och det måste vara kontinuerligt”, säger han till TT.

En möjlig lösning, som ska diskuteras under konferensen, är att organisera nyproduktion av vapen för leverans till Ukraina, utifrån de behov som landet specificerat, uppger han.

Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) har i en intervju med nyhetsbyrån Ritzau beskrivit det som en ny fas.

”Den första fasen var spontan, medan denna kommande fas är mer målinriktad och koordinerad.”

Precis som Hultqvist betonar han vikten av långsiktighet och uthållighet.

”Det står klart att det här kriget blir utdraget och därför ska vi anpassa stödet. Det handlar om gemensam finansiering av vapenproduktion, träningsaktiviteter och minröjning”, säger Bødskov.

I söndags meddelade regeringen att den svenska försvarsmakten ska vara med och ge ukrainska medborgare militär grundutbildning. Det ska ske i Storbritannien, där omkring 10.000 ukrainare ska utbildas under hösten. Sverige bidrar med 120 instruktörer.

”Vi måste ha ett uthålligt, långsiktigt och fungerande stöd och därför tycker jag att både det här med utbildning och direktproduktion av vapensystem är intressant och viktigt”, säger Peter Hultqvist.

Han vill inte svara på var denna vapenproduktion är planerad att ske, om det exempelvis kan bli i Sverige.

”Jag kan inte gå in på det. Vi får se vad som händer på det här mötet. Det här är början på en process och det kommer inte att vara avslutat och klart hur allting ska gå till under torsdagen.”

Givarkonferensen kallas Copenhagen conference for northern European defence allies och arrangeras av Danmark, Ukraina och Storbritannien.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera