Annons

Kvarts miljon däckbyten per dag pressar verkstäder

Sveriges däckmekaniker rustar för anstormning. Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.

Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.
Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.Foto:Nora Lorek/TT

”Branschen måste längre tid på sig”, säger Fredrik Karlsson, vd för Däckcenter i Norrköping.

Det är i princip omöjligt för Sveriges mekaniker att hinna med att byta däck på alla bilar mellan den 31 mars och den 15 april. Det visar statistik från webbtjänsten Lasingoo och Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Under den högintensiva perioden tvingas Sveriges 18.000 mekaniker lyfta mer än två ton varje dag.

”Vissa däck- och bilverkstäder hinner endast med sina förvaringskunder och behöver trots att man tar in extra personal under den här perioden tacka nej till många affärer”, säger Nonny Davidsson, marknadschef på Lasingoo Sverige.

Hon får medhåll av Fredrik Karlsson, vd för Däckcenter i Norrköping.

”I vårt fall, som däckhandlare, handlar det om mellan 30 och 40 bilar per dag och person, och så måste vi hålla i ungefär fyra veckor för att komma igenom alla våra kunders hjul. Om vi inte kan starta med däckbyten i slutet av mars har vi ingen möjlighet att hinna med alla våra dubbdäckskunder innan den 15 april”, säger han.

När vårsäsongen kommer vill de allra flesta bli av med sina vinterdäck så fort det går.

”Det sämsta med att regeringen minskade ned tiden till 15 april är att många bilister byter till sommardäck alldeles för tidigt. Alla vet att aprilvädret kan skifta, och tvingas man på grund av en lag byta för tidigt så ökar det risken för trafikolyckor vid bakslag i vädret”, säger Fredrik Karlsson.

Han konstaterar att vårsäsongen har blivit mycket tyngre än höstsäsongen i och med den förkortade tiden för däckbyte. 

”Dagarna är väldigt pressade och stressnivån hög. Vissa av kunderna som inte får tid innan den 15 april kan bli oroliga och i många fall plockar kunden ut hjulen från oss för att åka någon annanstans”, säger Fredrik Karlsson.

En lösning på problematiken, enligt honom, är att branschen får längre tid på sig. 

”Det skulle minska stressen hos bilägaren och pressen på branschen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?