1515
Annons

Kvarts miljon däckbyten per dag pressar verkstäder

Sveriges däckmekaniker rustar för anstormning. Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.

Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.
Under den mest intensiva perioden behöver de skifta däck på 245000 bilar – om dagen.Foto:Nora Lorek/TT

”Branschen måste längre tid på sig”, säger Fredrik Karlsson, vd för Däckcenter i Norrköping.

Det är i princip omöjligt för Sveriges mekaniker att hinna med att byta däck på alla bilar mellan den 31 mars och den 15 april. Det visar statistik från webbtjänsten Lasingoo och Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Under den högintensiva perioden tvingas Sveriges 18.000 mekaniker lyfta mer än två ton varje dag.

”Vissa däck- och bilverkstäder hinner endast med sina förvaringskunder och behöver trots att man tar in extra personal under den här perioden tacka nej till många affärer”, säger Nonny Davidsson, marknadschef på Lasingoo Sverige.

Hon får medhåll av Fredrik Karlsson, vd för Däckcenter i Norrköping.

”I vårt fall, som däckhandlare, handlar det om mellan 30 och 40 bilar per dag och person, och så måste vi hålla i ungefär fyra veckor för att komma igenom alla våra kunders hjul. Om vi inte kan starta med däckbyten i slutet av mars har vi ingen möjlighet att hinna med alla våra dubbdäckskunder innan den 15 april”, säger han.

När vårsäsongen kommer vill de allra flesta bli av med sina vinterdäck så fort det går.

”Det sämsta med att regeringen minskade ned tiden till 15 april är att många bilister byter till sommardäck alldeles för tidigt. Alla vet att aprilvädret kan skifta, och tvingas man på grund av en lag byta för tidigt så ökar det risken för trafikolyckor vid bakslag i vädret”, säger Fredrik Karlsson.

Han konstaterar att vårsäsongen har blivit mycket tyngre än höstsäsongen i och med den förkortade tiden för däckbyte. 

”Dagarna är väldigt pressade och stressnivån hög. Vissa av kunderna som inte får tid innan den 15 april kan bli oroliga och i många fall plockar kunden ut hjulen från oss för att åka någon annanstans”, säger Fredrik Karlsson.

En lösning på problematiken, enligt honom, är att branschen får längre tid på sig. 

”Det skulle minska stressen hos bilägaren och pressen på branschen.”

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Ökad omsättning och förlust för Oneflow andra kvartalet

SaaS-bolaget Oneflow rapporterar en nettoomsättning på 16,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (10,3).

Rörelseresultatet uppgick till -13,4 miljoner kronor (-7,1) medan resultatet per aktie summerades till -0:58 kronor (-0:39). 

Total ARR ökade med 66 procent till 74,7 miljoner kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera