1515
Annons

Kvarnen blev drömboende

Den klassiska industrifastigheten från 1905 förvandlades till bostäder tack vare designern som flyttade till stan.

Överst i den gamla tegelbyggnaden ligger ett penthouse som på mäklarspråk skulle beskrivas som: ”En känsla av New York – fast i Åtvidaberg”.

Foto:Martina Huber
Daniel Witzell var byggherre för ombyggnationen av den gamla kvarnen i Åtvidaberg och sålde takvåningen till vännen Tomas Wärnelius.
Daniel Witzell var byggherre för ombyggnationen av den gamla kvarnen i Åtvidaberg och sålde takvåningen till vännen Tomas Wärnelius.Foto:Martina Huber
Tomas Wärnelius betalade 2,8 Mkr för takvåningen.Foto:Martina Huber
Köksluckorna är formgivna av Daniel Witzell.Foto:Martina Huber
Foto:Martina Huber
Foto:Martina Huber
Foto:Martina Huber
Foto:Martina Huber
Foto:Martina Huber

Hissen rymmer 26 personer. När dörrarna glider upp på femte våningen kliver man rätt in i ett penthouse, högst upp i den anrika fabriksbyggnaden, som från början var en mjölkvarn.

Ägaren Tomas Wärnelius tar emot. Han har precis flyttat in och ännu inte hunnit sätta en personlig prägel på våningen. Det finns få, om ens några, spår av barnen 14 och 11 år, som bor hos honom varannan vecka.

Den 128 kvadratmeter stora fyrarummaren har 3 meter högt i tak i mitten och 2,7 meter vid ytterväggen. Den domineras av det kombinerade vardagsrummet och köket.

”Jag gillar särskilt den öppna planlösningen. Det blir familjärt, man kommer närmare varandra jämfört med villan på 300 kvadrat i två våningar jag flyttade hit ifrån. Där var vi mest var för sig i olika rum hela tiden”, säger Tomas Wärnelius.

Köksbänken, som också fungerar som bardisk, suktar efter festmingel, något hans vänner redan upptäckt.

”Jo, jag får rätt mycket besök och det blir naturligt att man hänger här runt bardisken. Det här är ett drömboende. Jag vet inte hur man skulle kunna hitta något bättre i Åtvidaberg. Allt är ju nytt här. Det sista som hände i villan var att styrenheten till fjärrvärmen gick sönder ”

Vardagsrum och kök liksom två av sovrummen vetter åt sydväst. Även vintermulna dagar är det ljust i lägenheten. De 19 centimeter breda golvplankorna av ek kommer från finska Parla.

Våningen kostade 2,8 miljoner kronor. Det ger ett med storstadsmått mätt blygsamt kvadratmeterpris: drygt 21.800 kronor. Månadsavgiften till bostadsrättföreningen ligger på 6.000 kronor.

”Jag flyttade in vid lucia och har knappt hunnit bo in mig ännu, men funderar på att sätta upp ett par ljusskenor i taket för att ha spotlights mot tavlor och bättre belysning över matsalsbordet.”

På att göra listan står även att installera en smart hemlösning för styrning av ljus, larm och möjlighet att stänga av vatten på distans.

”Jag jobbar ju i branschen”, säger Tomas Wärnelius, som till vardags är teknikområdeschef för energibolaget Elajo.

Till de riktigt smarta lösningarna hör dörrarna. Samtliga rum, inklusive de två badrummen som har en dusch vardera, har skjutdörrar.

”Jag trodde att man kanske skulle störas av ljud från hissen, men det är faktiskt inte något jag märkt av alls.”

Tomas Wärnelius är god vän med Daniel Wittzell, byggherren till projektet som slutbesiktigades så sent som i slutet av november.

Daniel Wittzell är byggnadssnickare i grunden, utbildad smed och flyttade sitt designkontor till Åtvidaberg för nio år sedan. När han letade efter en tomt att bygga hus på kontrade byggnadskontoret med att fråga om han inte ville köpa den gamla kvarnen i stället.

Efter lite detektivarbete kom han i kontakt med stadsarkitekten som hade gjort några grovskisser för hur industrilokalen skulle kunna förvandlas till ett lägenhetshus.

Från 2014 och tre år framåt var det mötesbonanza med banken, mäklare och kommunen. En process som Daniel Wittzell gjorde allt för att hålla under allmänhetens radar tills köpekontraktet för fastigheten var påskrivet.

”Jag ville hålla låg profil. Målet var att inte synas över huvud taget. Min princip är att om jag säger en sak så måste jag genomföra det. Det var få som visste om vad vi sysslade med. Fantastiskt att det inte läckte – i den här kommunen.”

Han fick hjälp i projektet av pappa Cai Pettersson, som drivit maskinflyttningsföretag i Linköping. Totalentreprenör var Byggom AB. Den lokala sparbanken hjälpte till med finansieringen.

”Hela projektet har gått på lite drygt 28 miljoner kronor färdigt och klart”, säger Daniel Wittzell.

Eftersom fastigheten varit industrilokal var man tvungna att blåsa ur den och sanera. Trots byggnadens anor var den inte byggnadsminnesklassad, men man valde ändå att behålla så mycket som möjligt av patinan.

”Tanken var att kunna ha kvar tegelväggarna invändigt, men energikraven gjorde att vi tvingades tilläggsisolera. I stället har vi målat med vit strukturfärg för att ge en viss industrikänsla”, säger Daniel Wittzell.

Byggnadens välvda fönster är bytta, men gjorda i samma stil som originalen. Nytt är däremot de tio balkonger som tillkommit.

”Mitt mål har varit att husets historia måste få tala. Svarta fönster, utanpåliggande stuprör och att få smidesbalkongerna att smälta in har nog trots allt varit de enklaste sakerna att välja.”

Han har lagt ned mest kraft i inredning och materialval. Han jobbar vanligtvis med offentliga lokaler, restauranger och frisörssalonger, bland annat Lazy Barber i Marieberg i Stockholm.

I penthouset i Åtvidaberg bär kökets hyllor mycket riktigt spår av hur det kan se ut i krogkök.

Kökets bänkskivor liknar granit, men är av kompositmaterial. Matsalsbord och soffbord är laminat med struktur som betong. De är formgivna av Daniel Wittzell – liksom bar- och matsalsstolar, köksluckor, garderober och badrumsmöblerna.

”Garderoberna har vi gjort så att Ikeas hyll- och lådsystem passar i dem vilket gör det väldigt mycket billigare och ger stora möjligheter för var och en att välja hur de vill ha det.”

Totalt har fastigheten nu tio lägenheter, tre- och fyrarummare på mellan 75 och 128 kvadratmeter fördelat på tre bostäder per våningsplan, bortsett från takvåningen i ensamt majestät.

Utsikten där uppifrån är inte direkt Lower East Side på Manhattan, mer ett bruksortsgrå småstadscentrum. Ett kvarter bort finns resterna av anrika räknemaskin- och kontorsmaskinbolaget Facit. Kullerstenstorget och de gamla tegelbyggnaderna andas svensk industrihistoria. Närmare intill ligger Ica-handelns parkering och en nedlagd bygghandel. Den senare kanske kan bli en park framöver.

”Man skulle i så fall kunna döpa den till Central Park”, skämtar Daniel Wittzell.

I källaren har varje lägenhet tillgång till ett vinfack i vinrummet som teoretiskt även skulle kunna härbärgera ett dussin personer för provning av det man lagrar.

Ett annat mindre källarrum ska göras om till övernattningslägenhet för besökande. Intill finns även ett 45 kvadratmeter stort utrymme som ännu inte inretts. Det skulle kunna bli gym eller en samlingslokal.

”För min del får det gärna bli till ett spa med bubbelpool”, säger Tomas Wärnelius.


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?