Annons

Kuwait blev börsvinnare i januari

Börsmånaden januari går mot sitt slut och Stockholmsbörsen har i skrivande stigit med nästan 2 procent. Den uppgången bleknar dock mot Kuwaitbörsen som är upp drygt 15 procent medan det har varit betydligt tuffare tider på den kenyanska aktiemarknaden.

Börsmäklare på Kuwaitbörsens handelsgolv.
Börsmäklare på Kuwaitbörsens handelsgolv.Bild:TT

Det har varit ordentlig fart på Kuwaitbörsen under januari. Mätt i svenska kronor har börsen stigit med 15,2 procent sedan klockorna ringde in 2017 och i lokal valuta ligger uppgången på 18,9 procent. Totalt bjöd Kuwaitbörsen på 18 dagar i rad med stigande kurser innan den föll tillbaka på måndagen och tisdagen.

”Momentumet är starkt i Kuwait och investerare som är underviktade mot landet kommer allokera om för att minska undervikten”, säger Ali Adou, förvaltare på National Investor, till Bloomberg.

Landet är även på väg att genomföra sin första försäljning av statsobligationer på den internationella kapitalmarknaden. Enligt Financial Times väntas Kuwait sälja obligationer för omkring 10 miljarder dollar och enligt experter kan pengarna lindra det likviditetstryck som byggts upp i landets banksystem.

Enligt den senaste statsbudgeten, som presenterades på måndagskvällen, spår Kuwait att oljeintäkterna kommer öka med 36 procent nästa räkenskapsår, som inleds i april, och att budgetunderskottet kommer landa på drygt 200 miljarder kronor. Enligt Reuters är budgeten baserad på ett oljepris på 45 dollar per fat. På tisdagen ligger spotpriset på Brentolja på 56 dollar per fat.

Andra börsvinnare i januari är Kazakstan, Brasilien och Argentina som är upp 12 respektive 7,7 och 7,4 procent mätt i svenska kronor. Brasilienbörsen var länge den stora vinnaren under 2016, men föll tillbaka i spåren av det amerikanska presidentvalet. Strax innan jul repade landets aktiemarknad dock nytt mod.

”2017 kommer antagligen föra med sig tillväxt, inte mycket, men tillräckligt för att avsluta recessionen och det kommer vara en enorm förbättring jämfört med 2015 och 2016. VI räknar med en mycket blygsam återhämtning med nolltillväxt under 2017 och omkring 2 procents tillväxt under 2018”, skriver Nordea i en färsk Brasilienanalys.

I andra änden av spektret hittar vi Kenyabörsen som backat 12,9 procent i januari och nu handlas på den lägsta nivån på drygt tre år.

”På grund av problem med volatilitet på marknaden har de flesta pensionsfonders aktieinnehav tappat i värde de senaste två åren så de vill vara lite försiktigare. Historiskt har räntor gett dem bättre avkastning så därför är de villiga att köpa statsobligationer”, säger Geoffrey Odundo, vd för Nairobi Securities Exchange, till Bloomberg och pekar även på att utländska investerare inväntar lägre priser.

Andra länder med rött börsfacit i januari är bland annat Venezuela, Zambia och Grekland.

https://infogr.am/e9962d61-b538-4704-ad40-d482d165dbe0


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?