1515
Annons

Kursrusningar i hälsovårdsbolag

Båda hälsovårdsbolagen noterades tidigare i år, med inledande kursfall. Men de som var med i börsintroduktionerna har fått tillbaka pengarna och både Oncopeptides och Surgical Science tillhör dagens vinnare.

Hälsovårdsbolaget Oncopeptides noterades på Stockholmsbörsens lista för medelstora företag i februari tidigare i år. Under den första handelsdagen föll aktien med 3 procent. Aktien har hämtat upp kursnedgången och har haft en god tillväxt sedan dess. Sedan börsintroduktionen har aktien stigit med 57 procent.

Det kraftigaste kurslyftet har kommit under de senaste tolv dagarna. Den 14 juni meddelade bolaget att den första patienten har påbörjat behandling i fas-III i studien Ocean, vilket fick aktien att rusa 30 procent. Under måndagen steg aktien med 5,1 procent.

Ytterligare en kursrusning har noterats i medicinteknikbolaget Surgical Science. Det First North-noterade bolaget utvecklar och säljer vr-simulatorer för sjukvården.

Bolaget noterades den 19 juni och hade även den en dålig start som noterat bolag. Aktien föll 3 procent och stängde på 56 kronor.

På måndagen tar  aktien revansch och rusar över 25 procent till 74 kronor, utan att bolaget har presenterat några nyheter. Däremot har signaturen Seven, själv aktieägare i Surgical Science, publicerat ett positivt blogginlägg på Redeye. Investerarna verkar ha tagit till sig skribentens optimism.

Dagens vinnare på Stockholmsbörsen är biomedicinbolaget Neurovive Pharmaceutical. Efter förra måndagens analys från branschforumet Biostock, där bolagets produktportfölj värde dubblerades, har aktien stigit med 17 procent. Under måndagen rusade aktien med 11,3 procent, utan att bolaget släppt någon nyhet.

Även forskningsbolaget Saniona stiger under måndagen 5,1 procent, i vad som verkar förklaras av en mer effektiv aktiehandel. I en intervju publicerad på Biostocks hemsida säger vice vd Thomas Feldthus att den ihållande kursuppgången beror på en ökad likviditet i aktien, sedan bytet från First North till Stockholmsbörsens småbolagslista. Han menar att den ökade genomlysningen på marknaden effektiviserar aktiehandeln. 


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?