Annons

Kursraketens vd om miljardköpet mitt i krisen: ”Bästa vi kan göra”

Mitt i den globala coronakrisen slår kursraketen Sinch till med miljardförvärv i Brasilien. Affären finansieras delvis med en riktad emission på runt 1,2 miljarder kronor. 

”Det bästa vi kan göra för att motverka coronakrisen är att göra en affär som breddar och diversifiera vår affär och som samtidigt ökar bolagets vinst med runt 100 miljoner kronor” säger Oscar Werner vd för Sinch. 

Oscar Werner, vd för Sinch.
Oscar Werner, vd för Sinch.

När de flesta andra börsföretag stänger ned och permitterar går meddelandetjänstföretaget Sinch i helt motsatt riktning och köper på torsdagskvällen den brasilianska branschkollegan Wavy för nästan 1,2 miljarder kronor. Wavy är branschledande inom meddelandetjänster i mobilen i Latinamerika med 260 anställda i sex länder har en omsättning på motsvarande 929 miljoner kronor och gjorde senaste året en rörelsevinst före avskrivningar på 95 miljoner. 

Prislappen uppgår till 1187 miljoner kronor. Ägarna till Wavy får 1,5 miljoner Sinchaktier och 710 miljoner kontant. Förutom affären meddelade Sinch även att bolaget under torsdagskvällen kommer genomföra en riktad nyemission om 4 miljoner aktier på marknaden, vilket beroende på teckningskurs som på torsdagen inte var känd kommer att ge Sinch cirka 1,2 miljarder kronor. 

Varför gör ni affären nu och har coronaoron haft någon påverkan?
”Coronasmittan har inte haft någon påverkan eller triggat affären. Vi har tittat och pratat med bolaget i runt ett år. Affären görs av flera anledningar. För det första är det bra för våra aktieägare eftersom den ökar vår vinst med runt 100 miljoner kronor om året. Wavy är ett stort och framgångsrikt företag men trots allt en regional spelare och värderas därför lägre än oss, vilket gör förvärvet värdeskapande. För det andra har Wavy intressanta affärsprocesser inom inte minst Whatsapp och ger oss även ett nätverk med direktkopplingar i Latinamerika som ger oss konkurrenskraftiga priser”, säger Oscar Werner. 

Sinch räknar med att affären kommer att ge kostnadssynergier på 30-40 miljoner kronor inom två år och är den andra affären på kort tid. I förra veckan köpte Sinch ett belgiskt företag för 70 miljoner kronor. 

Ni satsar trots att världen står inför vad många befarar den största ekonomiska nedgången sedan 1930-talet. Är du inte rädd för coronaeffekterna och hur har smittan hittills påverkat er?
”Vi tar den nuvarande situationen på största allvar och ser över våra kostnader inom alla områden. Men vi har inte permitterat några anställda och vi har bara sett en begränsad effekt inom röstområdet som är vårt minsta affärsområde där antalet användare från appbaserade taxibolag har minskat.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?