1515

Kursraketens vd om miljardköpet mitt i krisen: ”Bästa vi kan göra”

Mitt i den globala coronakrisen slår kursraketen Sinch till med miljardförvärv i Brasilien. Affären finansieras delvis med en riktad emission på runt 1,2 miljarder kronor. 

”Det bästa vi kan göra för att motverka coronakrisen är att göra en affär som breddar och diversifiera vår affär och som samtidigt ökar bolagets vinst med runt 100 miljoner kronor” säger Oscar Werner vd för Sinch. 

Oscar Werner, vd för Sinch.
Oscar Werner, vd för Sinch.

När de flesta andra börsföretag stänger ned och permitterar går meddelandetjänstföretaget Sinch SINCH -1,94% Dagens utveckling i helt motsatt riktning och köper på torsdagskvällen den brasilianska branschkollegan Wavy för nästan 1,2 miljarder kronor. Wavy är branschledande inom meddelandetjänster i mobilen i Latinamerika med 260 anställda i sex länder har en omsättning på motsvarande 929 miljoner kronor och gjorde senaste året en rörelsevinst före avskrivningar på 95 miljoner. 

Prislappen uppgår till 1187 miljoner kronor. Ägarna till Wavy får 1,5 miljoner Sinchaktier och 710 miljoner kontant. Förutom affären meddelade Sinch även att bolaget under torsdagskvällen kommer genomföra en riktad nyemission om 4 miljoner aktier på marknaden, vilket beroende på teckningskurs som på torsdagen inte var känd kommer att ge Sinch cirka 1,2 miljarder kronor. 

Varför gör ni affären nu och har coronaoron haft någon påverkan?
”Coronasmittan har inte haft någon påverkan eller triggat affären. Vi har tittat och pratat med bolaget i runt ett år. Affären görs av flera anledningar. För det första är det bra för våra aktieägare eftersom den ökar vår vinst med runt 100 miljoner kronor om året. Wavy är ett stort och framgångsrikt företag men trots allt en regional spelare och värderas därför lägre än oss, vilket gör förvärvet värdeskapande. För det andra har Wavy intressanta affärsprocesser inom inte minst Whatsapp och ger oss även ett nätverk med direktkopplingar i Latinamerika som ger oss konkurrenskraftiga priser”, säger Oscar Werner. 

Sinch räknar med att affären kommer att ge kostnadssynergier på 30-40 miljoner kronor inom två år och är den andra affären på kort tid. I förra veckan köpte Sinch ett belgiskt företag för 70 miljoner kronor. 

Ni satsar trots att världen står inför vad många befarar den största ekonomiska nedgången sedan 1930-talet. Är du inte rädd för coronaeffekterna och hur har smittan hittills påverkat er?
”Vi tar den nuvarande situationen på största allvar och ser över våra kostnader inom alla områden. Men vi har inte permitterat några anställda och vi har bara sett en begränsad effekt inom röstområdet som är vårt minsta affärsområde där antalet användare från appbaserade taxibolag har minskat.”

 


Innehåll från NesteAnnons

Bli en del av den smarta bränsleomställningen - redan idag

Sedan Neste grundades 1948 har bolaget ständigt haft innovation och nytänkande för ögonen. Medan verksamheten i begynnelsen kretsade kring att trygga den finska olje- och bränsleförsörjningen, är Neste idag världsledande inom utveckling av produkter och lösningar inom förnybara bränslen. 

Andreas Teir, VD Neste Sverige, berättar att företaget alltid har varit tidigt ute med revolutionerande forskning och idéer. 

– Vi var en av de första som lanserade blyfria och renade bränsleprodukter och redan 1996 patenterade vi metoden NEXBTL – en unik teknologi för vätebehandling av vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter, berättar Andreas.

Det är NEXBTL som ligger till grund för flera av Nestes produkter idag. Andreas betonar dock att företagets starka fokus på förnybart går hela vägen tillbaka till det han beskriver som Nestes vision: att skapa en friskare planet för våra barn och barnbarn. 

– Detta är en hjärtefråga för oss. Klimatfrågan är inte en utmaning, det är en kris. Därför vill vi bidra med de resurser vi har; våra lösningar kan användas och finns tillgängliga idag, i stor skala.

Hittar ständigt nya vägar

Förutom att Neste är världsledande inom förnybar diesel för vägtrafik har de också en stark närvaro inom hållbara flygbränslen och expanderar nu till polymer- och kemikaliebranscherna med mycket goda resultat. Tillsammans med kunderna bidrar företaget till att minska CO2-utsläppen med hela 10 miljoner ton per år. Till 2030 ska den siffran ha stigit till minst 20 miljoner ton per år.

– Vi tar fram lösningar för implementering här och nu, i närtid samt på längre sikt. För att vara relevant och framgångsrik behöver man ständigt förnya sig och vara innovativ.

Förnybar diesel 

Nestes största produkt i nuläget är Neste MY Förnybar Diesel™, ett bränsle producerat av 100 procent förnybara råvaror som utan modifikation kan användas i befintliga dieselmotorer. Redan nu finns det tillgängligt på över 200 bensinstationer över hela Sverige, och nätverket växer – det är alltså enkelt att välja klimatsmart. 

– Vi har andra spännande projekt på gång, exempelvis lanseringen av Neste RE – ett helt förnybart och återvunnet råmaterial som kan ersätta jungfruliga fossila råvaror vid tillverkning av plaster och kemikalier inom allt från leksaker till läkemedel. Neste RE gör det möjligt att tillverka högkvalitativa produkter av biobaserat avfall, biprodukter och avfallsplast.

Ett nytt initiativ med stor inverkan på längre sikt är forskningen Neste bedriver inom elektrobränslen, så kallade Power-To-X. Här nyttjas CO2 som råvara och omvandlas till kolväten för att användas som grund till olika kemikalier eller bränslen.

Alla lösningar behövs 

– Vi befinner oss nu i en avgörande tid, då de stora ramverken för att bemöta klimatkrisen sätts, både på europeisk och nationell nivå, säger Andreas.

Dagens regelverk tar dock inte full hänsyn till varierande lokala och globala förutsättningar och Andreas efterlyser därför ökad teknologineutralitet för hela branschen. 

– Marknaden bör tillåtas att identifiera de mest effektiva teknikerna ur klimatsynpunkt, det vill säga kostnadseffektiva och högt CO2-reducerande lösningar, ur ett livscykelperspektiv (”well-to-wheels”). Ökad elektrifiering är till exempel mycket positivt, men alla lösningar behövs, såväl elektrifiering som biobränslen, avslutar han. 

FAKTA

* Neste, grundat år 1948

* Världens största producent av förnybar diesel och förnybart jetbränsle raffinerat från avfall och restprodukter

* Antal anställda: 4 800 globalt

* 2020 hade Neste en omsättning på 11,8 miljarder euro. Det jämförbara rörelseresultatet var 1,416 miljoner euro

* År 2021 valdes Neste till det fjärde mest hållbara företaget i världen

Läs mer på www.neste.se

Twitter: @NesteSverige

 

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?