ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kursraketens vd om miljardköpet mitt i krisen: ”Bästa vi kan göra”

  • Oscar Werner, vd för Sinch.

Mitt i den globala coronakrisen slår kursraketen Sinch till med miljardförvärv i Brasilien. Affären finansieras delvis med en riktad emission på runt 1,2 miljarder kronor. 

”Det bästa vi kan göra för att motverka coronakrisen är att göra en affär som breddar och diversifiera vår affär och som samtidigt ökar bolagets vinst med runt 100 miljoner kronor” säger Oscar Werner vd för Sinch. 

När de flesta andra börsföretag stänger ned och permitterar går meddelandetjänstföretaget Sinch i helt motsatt riktning och köper på torsdagskvällen den brasilianska branschkollegan Wavy för nästan 1,2 miljarder kronor. Wavy är branschledande inom meddelandetjänster i mobilen i Latinamerika med 260 anställda i sex länder har en omsättning på motsvarande 929 miljoner kronor och gjorde senaste året en rörelsevinst före avskrivningar på 95 miljoner. 

Prislappen uppgår till 1187 miljoner kronor. Ägarna till Wavy får 1,5 miljoner Sinchaktier och 710 miljoner kontant. Förutom affären meddelade Sinch även att bolaget under torsdagskvällen kommer genomföra en riktad nyemission om 4 miljoner aktier på marknaden, vilket beroende på teckningskurs som på torsdagen inte var känd kommer att ge Sinch cirka 1,2 miljarder kronor. 

Varför gör ni affären nu och har coronaoron haft någon påverkan?
”Coronasmittan har inte haft någon påverkan eller triggat affären. Vi har tittat och pratat med bolaget i runt ett år. Affären görs av flera anledningar. För det första är det bra för våra aktieägare eftersom den ökar vår vinst med runt 100 miljoner kronor om året. Wavy är ett stort och framgångsrikt företag men trots allt en regional spelare och värderas därför lägre än oss, vilket gör förvärvet värdeskapande. För det andra har Wavy intressanta affärsprocesser inom inte minst Whatsapp och ger oss även ett nätverk med direktkopplingar i Latinamerika som ger oss konkurrenskraftiga priser”, säger Oscar Werner. 

Sinch räknar med att affären kommer att ge kostnadssynergier på 30-40 miljoner kronor inom två år och är den andra affären på kort tid. I förra veckan köpte Sinch ett belgiskt företag för 70 miljoner kronor. 

Ni satsar trots att världen står inför vad många befarar den största ekonomiska nedgången sedan 1930-talet. Är du inte rädd för coronaeffekterna och hur har smittan hittills påverkat er?
”Vi tar den nuvarande situationen på största allvar och ser över våra kostnader inom alla områden. Men vi har inte permitterat några anställda och vi har bara sett en begränsad effekt inom röstområdet som är vårt minsta affärsområde där antalet användare från appbaserade taxibolag har minskat.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer