Annons

Kursen rusar när toppcheferna på tyska bankjätten slutar

Koncernchefen och ordföranden för Tysklands näst största bank, Commerzbank, har avgått efter en konflikt med en storägare.

Efter avhoppen gjorde aktien ett glädjeskutt. Kursen var vid 14.30-tiden nära 8 procent upp.

Foto:Thomas Lohnes

Det amerikanska riskkapitalbolaget Cerberus har under våren ökat trycket på Commerzbank, bland annat genom att kräva två platser i styrelsen.

Cerberus köpte för tre år sedan 5 procent av den tyska storbanken för 675 miljoner euro, motsvarande drygt 7 miljarder kronor. Sedan dess har aktiekursen fallit med nära 60 procent, bland annat efter att planerna på en fusion med Deutsche Bank havererade.

Under första kvartalet gjorde banken en förlust på 295 miljoner euro på grund av ökade avskrivningar för dåliga lån i samband med coronakrisen. Den första helårförlusten på åtta år är överhängande.

På fredagskvällen avgick plötsligt både koncernchefen Martin Zielke och styrelseordföranden Stefan Schmittmann. Staten, som sedan finanskrisen 2009 äger 15,6 procent av Commerzbank, beklagade på måndagen avgångsbeslutet, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Cerberus vill se en ”ordnad process”. Först ska ordföranden ersättas, sedan ska en ny koncernchef hittas. Ledningen vill dock ha en snabbare lösning.

Den 50-åriga finanschefen Bettina Orlopp har goda chanser att bli 150-åriga Commerzbanks första kvinnliga chef, enligt affärstidningen Handelsblatt. Hon är ansvarig för bankens sparprogram Commerzbank 5.0. som väntas kapa ytterligare 7.000 arbetsplatser och spara 5,2 miljarder kronor.

Roland Boekhout, chef för företagskunderna, är en annan het kandidat enligt Bloomberg. Hans fördel är att han började först i år och därmedär mindre insyltad i problemen.

Commerzbanks aktiekurs hade vid 14.30 på måndagen gått upp med 7,9 procent. Bolaget tvingades för knappt två år sedan lämna Frankfurtbörsens finrum Dax30-index – petat av numera skandalomsusade betaltjänstbolaget Wirecard.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?