Annons

Kursdubblare ser ljuset i USA

Stålbolaget SSAB:s aktie har nästan fördubblats i år och nu ljusnar det även på den amerikanska stålmarknaden.
SSAB har höjt priserna.
”För oss innebär det att momentum in i första kvartalet 2017 har förstärkts”, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Martin Lindqvist, vd för SSAB.
Martin Lindqvist, vd för SSAB.Bild:Oskar Omne

Både i det andra och tredje kvartalet var SSAB:s rörelseresultat i den nordamerikanska verksamheten klart sämre än aktieanalytikernas prognoser. SSAB:s resultat i Nordamerika har pressats av att priset på grovplåt har fallit kraftigt sedan i maj. Orsaken till det är bland annat hård konkurrens från import av kinesiskt stål och svag efterfrågan.

De två senaste veckorna verkar dock den negativa trenden i grovplåtspriset ha brutits. Presidentvalsveckan höjde de stora grovplåtsproducenterna i USA, bland annat SSAB, Arcelor Mittal, Evraz och Nucor, priset på grovplåt med 50 dollar per ton.

Enligt branschtidningen Steel Business Briefing har höjningen accepterats av kunderna ”med litet motstånd”. Något som bekräftar det är att stålbolagen förra veckan annonserade ytterligare en höjning för grovplåt med 50 dollar per ton, SSAB gjorde det i torsdags.

”Prishöjningen på den amerikanska marknaden är en effekt av beslutet om preliminära importtullar i USA för grovplåt och ökade inköp från distributörer på grund av låga lagernivåer”, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist till Di.

Vad innebär det för er?
”Att momentum in i första kvartalet 2017 har förstärkts från i och för sig låga nivåer. I fjärde kvartalet däremot är vår bedömning fortsatt att våra realiserade priser kommer att vara låga som en följd av de låga spotpriserna i tredje kvartalet”, säger Martin Lindqvist.

Det var för två veckor sedan som det amerikanska handelsdepartementet annonserade preliminära importtullar från flera länder, däribland Kina som är det land i världen som producerar i särklass mest stål i världen.

Den preliminära importtullen på grovplåt från Kina är 68,27 procent, ett slutligt beslut om importtullar väntas i mars 2017.

Det finns olika åsikter om vilken effekt tullarna långsiktigt får på stålpriserna i USA. Enligt Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson kan stålet producerat i Kina runda tullarna genom att utländska bolag som har fabriker i USA köper stål utomlands, till exempel i Kina, och försörja sina amerikanska fabriker med det.

”Blir det ett stålrally bryter överkapaciteten rallyt”, sa Martin Jansson nyligen till Di och kallade överkapaciteten i Kina för ”extrem”.

På aktiemarknaden förefaller det dock inte finnas någon oro för den kinesiska överproduktionen av stål. SSAB:s A-aktie steg med 6,4 procent till 33,68 kronor i förra veckan. En viktig anledning till kursuppgången förutom prishöjningarna på grovplåt i USA är förväntningar om en ökad efterfrågan på stål de närmaste åren till följd av den tillträdande presidenten Donald Trumps stora infrastruktursatsningar.

SSAB har nu nästan fördubblats i år efter en kursuppgång på 98,5 procent och är i den i särklass bästa aktien i storbolagsindexet OMXS30.

Den stora vändningen för aktien kom efter bolagets nyemission i våras. Den tillsammans med starka kassaflöden från den europeiska verksamheten under året har bidragit till att investerarna inte längre oroar sig för SSAB:s balansräkning.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?