1515

Kurdisk befälhavare vill ha amerikansk närvaro i Syrien

Krigsretoriken förstärks när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att ”krossa skallar” på kurdiska stridande om de inte retirerar från norra Syrien.

Han nämnde också mötet med Vladimir Putin i Sotji på tisdag.

”Vi vill att USA spelar en roll i Syrien”, säger en kurdisk militär befälhavare.

Foto:Lefteris Pitarakis
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Erdogans hätska utspel gjordes vid ett tv-sänt framträdande i den turkiska provinsen Kayseri. Han sade att den turkiska offensiven återupptas om inte kurdiska styrkor flytt området i norra delen av Syrien till tisdagskvällen: ”vi börjar åter där vi slutade och fortsätter att krossa terroristernas skallar”.

Erdogan nämnde också mötet med Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji på tisdag. Om dessa samtal inte når fram till en lösning så kommer Turkiet att ”verkställa våra egna planer”, enligt Erdogan.

Den kurdiske militäre befälhavaren Mazlum Abdi, säger att det krävs en amerikansk närvaro i norra Syrien för att nå en militär balans i området. I en telefonintervju med nyhetsbyrån AFP varnar Abdi för en rysk hegemoni i regionen.

”Vi vill att USA spelar en roll i Syrien, så att inte bara Ryssland och andra aktörer monopoliserar scenen”, säger han.

Abdi säger också att kurdiska styrkor har inlett militära insatser mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Utspelen kommer sedan både Turkiet och den kurdiskdominerade styrkan SDF anklagat varandra för att ha brutit mot det fem dagar långa eldupphör i nordöstra Syrien som trädde i kraft den 17 oktober.

”Turkiets väpnade styrkor följer avtalet fullt ut. Trots detta genomförde terrorister totalt 14 attacker under de senaste 36 timmarna”, skriver Turkiets försvarsdepartement i ett uttalande, där det på sedvanligt manér använder termen ”terrorist” som en generell beskrivning för väpnade kurdiska grupper.

Enligt departementet kom det stora flertalet attacker, vilka inkluderade raketbeskjutning, från gränsstaden Ras al-Ayn.

Samtidigt riktar den kurdiskdominerade styrkan SDF motsvarande anklagelse mot Turkiet.

”Den turkiska sidan respekterar inte eldupphöret och tillåter inte öppnandet av en säkerhetskorridor för att evakuera sårade eller belägrade civila från Ras al-Ayn”, säger SDF-befälet Redur Khalil.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att turkiska luftangrepp och granateld från turkiskstödda miliser under fredagen dödade 14 civila i och kring gränsstaden.

Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien den 9 oktober, bara två dagar efter att USA meddelat att landet skulle dra tillbaka sina soldater från området. Det eldupphör som utlystes drygt en vecka senare syftade till att ge kurdiska styrkor tid att evakuera den så kallade säkerhetszon Turkiet vill upprätta längs med sin södra gräns och tre mil in på syriskt territorium.

På lördagen hade denna evakuering enligt uppgift ännu inte inletts, enligt SOHR.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?