Annons

Kurdisk befälhavare vill ha amerikansk närvaro i Syrien

Krigsretoriken förstärks när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att ”krossa skallar” på kurdiska stridande om de inte retirerar från norra Syrien.

Han nämnde också mötet med Vladimir Putin i Sotji på tisdag.

”Vi vill att USA spelar en roll i Syrien”, säger en kurdisk militär befälhavare.

Foto:Lefteris Pitarakis
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Erdogans hätska utspel gjordes vid ett tv-sänt framträdande i den turkiska provinsen Kayseri. Han sade att den turkiska offensiven återupptas om inte kurdiska styrkor flytt området i norra delen av Syrien till tisdagskvällen: ”vi börjar åter där vi slutade och fortsätter att krossa terroristernas skallar”.

Erdogan nämnde också mötet med Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji på tisdag. Om dessa samtal inte når fram till en lösning så kommer Turkiet att ”verkställa våra egna planer”, enligt Erdogan.

Den kurdiske militäre befälhavaren Mazlum Abdi, säger att det krävs en amerikansk närvaro i norra Syrien för att nå en militär balans i området. I en telefonintervju med nyhetsbyrån AFP varnar Abdi för en rysk hegemoni i regionen.

”Vi vill att USA spelar en roll i Syrien, så att inte bara Ryssland och andra aktörer monopoliserar scenen”, säger han.

Abdi säger också att kurdiska styrkor har inlett militära insatser mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Utspelen kommer sedan både Turkiet och den kurdiskdominerade styrkan SDF anklagat varandra för att ha brutit mot det fem dagar långa eldupphör i nordöstra Syrien som trädde i kraft den 17 oktober.

”Turkiets väpnade styrkor följer avtalet fullt ut. Trots detta genomförde terrorister totalt 14 attacker under de senaste 36 timmarna”, skriver Turkiets försvarsdepartement i ett uttalande, där det på sedvanligt manér använder termen ”terrorist” som en generell beskrivning för väpnade kurdiska grupper.

Enligt departementet kom det stora flertalet attacker, vilka inkluderade raketbeskjutning, från gränsstaden Ras al-Ayn.

Samtidigt riktar den kurdiskdominerade styrkan SDF motsvarande anklagelse mot Turkiet.

”Den turkiska sidan respekterar inte eldupphöret och tillåter inte öppnandet av en säkerhetskorridor för att evakuera sårade eller belägrade civila från Ras al-Ayn”, säger SDF-befälet Redur Khalil.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att turkiska luftangrepp och granateld från turkiskstödda miliser under fredagen dödade 14 civila i och kring gränsstaden.

Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien den 9 oktober, bara två dagar efter att USA meddelat att landet skulle dra tillbaka sina soldater från området. Det eldupphör som utlystes drygt en vecka senare syftade till att ge kurdiska styrkor tid att evakuera den så kallade säkerhetszon Turkiet vill upprätta längs med sin södra gräns och tre mil in på syriskt territorium.

På lördagen hade denna evakuering enligt uppgift ännu inte inletts, enligt SOHR.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?