1515
Annons

"Kupp mitt i London" – ambassadör låstes ute

Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en ”kupp” i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad.

Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair. Brittiska regeringen fördömer händelsen, men anser sig vara bakbunden.

Myanmars ambassadör Kyaw Zwar Minn.
Myanmars ambassadör Kyaw Zwar Minn.Foto:Alastair Grant

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen. 

”Jag har blivit utelåst”, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

”Det är ett slags kupp mitt i London. De har ockuperat min byggnad”, fortsätter han.

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari, då han krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Samtidigt har myanmarier samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer militärattachéns och andremannens agerande, men ambassadören tycks inte kunna räkna med att få hjälp. Storbritannien säger sig nämligen inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.

Kyaw Zwar Minn uppger att det är två anställda som är inblandade och att de tog kontrollen när han lämnade byggnaden, på order av juntan i Naypyidaw. Utöver militärattachén ska det röra sig om ambassadens andreman Chit Win, som tagit över som chargé d'affaires.

Den ordinarie ambassadören har inga planer på att kasta in handduken.

”Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här”, säger han till Reuters.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland en sexårig flicka och ytterligare fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera