Kunskapsluckor kring smittsamhet efter vaccin

Det vaccin som världen hoppas ska stoppa pandemin är ingen garanti för att inte smittas och sprida smittan vidare.

I själva verket är det enda forskningen hittills visat att det skyddar bra mot att bli allvarligt sjuk.

Foto:Robert Michael

Att få själva injektionen tar bara några sekunder, sedan startar en kedjereaktion i kroppen. Vaccinet innehåller mRNA, en ritning eller kod för ytprotein från viruset som tas upp av cellerna i kroppen och cellernas egen proteintillverkning börjar producera virusprotein vilket i sin tur leder till en reaktion i vårt immunsystem.

”Vår kropp reagerar på det här främmande proteinet och immunsystemet börjar tillverka antikroppar och t-celler”, berättar Charlotta Bergquist, vaccinationskoordinator vid Läkemedelsverket.

Om vi senare utsätts för smittan så känner kroppen igen den och kan snabbt neutralisera smittan och vi slipper bli sjuka – men riktigt så enkelt är det inte alltid.

”Det är alltid en liten risk att man smittas även om man är vaccinerad. Man brukar säga att vanliga influensavaccin skyddar till 60 procent, så folk som är vaccinerade kan bli sjuka ändå men naturligtvis många färre än om man inte vaccinerat”, säger Charlotta Bergquist.

De allra flesta vacciner, till exempel fästingvaccin och resevacciner, har inte 100 procent skyddseffekt, men minskar risken att bli sjuk, enligt Charlotta Bergquist. Det Covid-19-vaccin som nu godkänts har en skyddseffekt på 95%.

Hon berättar att man kan tänka sig tre olika utfall om man smittas med coronaviruset. Man kan bli svårt sjuk och till och med dö, man kan bli lindrigt sjuk men man kan även få en asymptomatisk infektion, alltså inga symptom alls.

”Det man har sett i studierna är att vaccinet skyddar mot symptomatisk sjukdom, alltså att man blir sjuk. Det är den viktigaste orsaken till att vaccinera sig, att man inte blir sjuk, både för sin egen del men även ur ett folkhälsoperspektiv”, säger Charlotta Bergquist.

När det gäller risken att även vaccinerade kan bli infekterade, även om man inte blir sjuk, så vet man helt enkelt inte än.

”Studien fortsätter och det här är en av de saker man tittar på. Vi hoppas att vi kommer få några tolkningsbara resultat men det är svårt att säga när de kommer. Studien pågår i två år så inom den ramen.”

Även statsepidemiolog Anders Tegnell poängterar kunskapsluckorna.

”De studier som finns hittills visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men däremot finns inget i studierna som säkerställer att man inte blir smittsam. Det är åtminstone teoretiskt möjligt att man fortfarande kan vara smittsam även om man inte blir så väldigt sjuk”, säger Tegnell till TT.

Men det är absolut läge att vaccinera sig, även om man är ung och frisk och även om det inte är säkert att man inte ändå kan bli smittad och smitta andra, menar Charlotta Bergquist.

”Det man kan säga är att om man inte blir sjuk så är risken mindre att man smittar, om man inte hostar och nyser. Därför blir det sannolikt en minskad smittspridning i och med vaccinet, men om den blir noll det är svårt att säga nu”, säger hon och tillägger:

”Det är fortfarande unga och friska som blir sjuka också, även om det är mycket mindre risk. Risken att man blir svårt sjuk är inte noll bara för att man är ung.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?