1515
Annons

Kungligt pris för ost från Västbanken

Med ost gjord efter ett gammalt familjerecept fick Nablus Mejerier ta emot priset som Årets nybyggare på Kungliga slottet i Stockholm på torsdagen. 

”Jag är mycket glad och vill tacka alla som varit med på resan”, säger Mohammed Godeh.   

Mohamad Godeh från Nablus Mejerier tar emot utmärkelsen Årets nybyggare av Kung Carl XVI Gustaf.
Mohamad Godeh från Nablus Mejerier tar emot utmärkelsen Årets nybyggare av Kung Carl XVI Gustaf.Bild:Emma-Sofia Olsson

Längtan efter smakerna i Palestina fick makarna Samar Abuaisheh och Mohammed Godeh att dra igång en egen produktion av grillost och labneh, yoghurtbollar. I dag tillverkar Nablus Mejerier sina produkter utanför Malmö och levererar till några av landets största återförsäljare som Coop, Ica och City Gross. 

Deras handgjorda mejeriprodukter av mjölk från skånska Ängagården banade vägen för att Mohammed Godeh på torsdagen fick ta emot Kung Carl XVI Gustafs pris Årets nybyggare, instiftat av Internationella Företagarföreningen, som varje år tilldelas en företagare med utländsk bakgrund. 

Prissumman var på 100.000 kronor och i motiveringen förklarades företaget ha goda förutsättningar att bli ”mycket framgångsrikt”.  

”I familjen har vi gjort ost i generationer men jag hade tidigare inte drivit eget företag. Jag är mycket glad att få vara här i dag och ta emot priset”, säger Mohammed Godeh.   

Familjen kommer ursprungligen från Västbankens tredje största stad Nablus, men flyttade till Malmö i början av 2000-talet. Det var dock först några år senare, när de upptäckte en närliggande mjölkgård där de kunde få tag på färsk mjölk, som makarna Godeh började laga nablusi, en ost som liknar halloumi. 

Snart ville vänner och bekanta beställa deras hemgjorda produkter och det hela ledde till att Nablus Mejerier blev verklighet i slutet av 2010. I starten fick de stöd av Almi och Tillväxt Malmö, men det var ändå inte helt lätt under första åren.

”Det var en del motgångar i början och det var svårt att bygga en marknad, det tog oss ungefär fem år”, säger Mohammed Godeh. 

Även sonen Salim Godeh arbetar inom företaget.  

”Språket kunde vara ett hinder när vi satte igång, men vi ville ha en egen verksamhet och dela med oss av vår osttradition. Nu går det att köpa våra produkter i ett 80-tal livsmedelsbutiker runt om i Skåne, Stockholm, Danmark och i Tyskland", säger han.

I fjol hade familjeföretaget en omsättning på 2,3 miljoner kronor och redovisade en förlust på 49.000 kronor. Men Salim Godeh ser ljust på framtiden.

”Vi är i en växtfas och har nya samarbeten på gång. Nästa steg blir att etablera oss i hela Mellansverige, men det blir i utvalda butiker för det vi gör är ett hantverk, och det kommer det att förbli. Vi har möjlighet att snabbt bli dubbelt så stora, men vi ska växa organiskt”, säger han.  

Under ceremonin på slottet delades även priset Årets pionjär ut. Mottagaren var Hamdija Jusufagic med företaget System Verification som är specialiserat på mjukvarutester.  

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera