ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kungligt pris för ost från Västbanken

  • Mohamad Godeh från Nablus Mejerier tar emot utmärkelsen Årets nybyggare av Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Emma-Sofia Olsson

Med ost gjord efter ett gammalt familjerecept fick Nablus Mejerier ta emot priset som Årets nybyggare på Kungliga slottet i Stockholm på torsdagen. 

”Jag är mycket glad och vill tacka alla som varit med på resan”, säger Mohammed Godeh.   

Längtan efter smakerna i Palestina fick makarna Samar Abuaisheh och Mohammed Godeh att dra igång en egen produktion av grillost och labneh, yoghurtbollar. I dag tillverkar Nablus Mejerier sina produkter utanför Malmö och levererar till några av landets största återförsäljare som Coop, Ica och City Gross. 

Deras handgjorda mejeriprodukter av mjölk från skånska Ängagården banade vägen för att Mohammed Godeh på torsdagen fick ta emot Kung Carl XVI Gustafs pris Årets nybyggare, instiftat av Internationella Företagarföreningen, som varje år tilldelas en företagare med utländsk bakgrund. 

Prissumman var på 100.000 kronor och i motiveringen förklarades företaget ha goda förutsättningar att bli ”mycket framgångsrikt”.  

”I familjen har vi gjort ost i generationer men jag hade tidigare inte drivit eget företag. Jag är mycket glad att få vara här i dag och ta emot priset”, säger Mohammed Godeh.   

Familjen kommer ursprungligen från Västbankens tredje största stad Nablus, men flyttade till Malmö i början av 2000-talet. Det var dock först några år senare, när de upptäckte en närliggande mjölkgård där de kunde få tag på färsk mjölk, som makarna Godeh började laga nablusi, en ost som liknar halloumi. 

Snart ville vänner och bekanta beställa deras hemgjorda produkter och det hela ledde till att Nablus Mejerier blev verklighet i slutet av 2010. I starten fick de stöd av Almi och Tillväxt Malmö, men det var ändå inte helt lätt under första åren.

”Det var en del motgångar i början och det var svårt att bygga en marknad, det tog oss ungefär fem år”, säger Mohammed Godeh. 

Även sonen Salim Godeh arbetar inom företaget.  

”Språket kunde vara ett hinder när vi satte igång, men vi ville ha en egen verksamhet och dela med oss av vår osttradition. Nu går det att köpa våra produkter i ett 80-tal livsmedelsbutiker runt om i Skåne, Stockholm, Danmark och i Tyskland", säger han.

I fjol hade familjeföretaget en omsättning på 2,3 miljoner kronor och redovisade en förlust på 49.000 kronor. Men Salim Godeh ser ljust på framtiden.

”Vi är i en växtfas och har nya samarbeten på gång. Nästa steg blir att etablera oss i hela Mellansverige, men det blir i utvalda butiker för det vi gör är ett hantverk, och det kommer det att förbli. Vi har möjlighet att snabbt bli dubbelt så stora, men vi ska växa organiskt”, säger han.  

Under ceremonin på slottet delades även priset Årets pionjär ut. Mottagaren var Hamdija Jusufagic med företaget System Verification som är specialiserat på mjukvarutester.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer