Annons

Kungligt pris för ost från Västbanken

Med ost gjord efter ett gammalt familjerecept fick Nablus Mejerier ta emot priset som Årets nybyggare på Kungliga slottet i Stockholm på torsdagen. 

”Jag är mycket glad och vill tacka alla som varit med på resan”, säger Mohammed Godeh.   

Mohamad Godeh från Nablus Mejerier tar emot utmärkelsen Årets nybyggare av Kung Carl XVI Gustaf.
Mohamad Godeh från Nablus Mejerier tar emot utmärkelsen Årets nybyggare av Kung Carl XVI Gustaf.Bild:Emma-Sofia Olsson

Längtan efter smakerna i Palestina fick makarna Samar Abuaisheh och Mohammed Godeh att dra igång en egen produktion av grillost och labneh, yoghurtbollar. I dag tillverkar Nablus Mejerier sina produkter utanför Malmö och levererar till några av landets största återförsäljare som Coop, Ica och City Gross. 

Deras handgjorda mejeriprodukter av mjölk från skånska Ängagården banade vägen för att Mohammed Godeh på torsdagen fick ta emot Kung Carl XVI Gustafs pris Årets nybyggare, instiftat av Internationella Företagarföreningen, som varje år tilldelas en företagare med utländsk bakgrund. 

Prissumman var på 100.000 kronor och i motiveringen förklarades företaget ha goda förutsättningar att bli ”mycket framgångsrikt”.  

”I familjen har vi gjort ost i generationer men jag hade tidigare inte drivit eget företag. Jag är mycket glad att få vara här i dag och ta emot priset”, säger Mohammed Godeh.   

Familjen kommer ursprungligen från Västbankens tredje största stad Nablus, men flyttade till Malmö i början av 2000-talet. Det var dock först några år senare, när de upptäckte en närliggande mjölkgård där de kunde få tag på färsk mjölk, som makarna Godeh började laga nablusi, en ost som liknar halloumi. 

Snart ville vänner och bekanta beställa deras hemgjorda produkter och det hela ledde till att Nablus Mejerier blev verklighet i slutet av 2010. I starten fick de stöd av Almi och Tillväxt Malmö, men det var ändå inte helt lätt under första åren.

”Det var en del motgångar i början och det var svårt att bygga en marknad, det tog oss ungefär fem år”, säger Mohammed Godeh. 

Även sonen Salim Godeh arbetar inom företaget.  

”Språket kunde vara ett hinder när vi satte igång, men vi ville ha en egen verksamhet och dela med oss av vår osttradition. Nu går det att köpa våra produkter i ett 80-tal livsmedelsbutiker runt om i Skåne, Stockholm, Danmark och i Tyskland", säger han.

I fjol hade familjeföretaget en omsättning på 2,3 miljoner kronor och redovisade en förlust på 49.000 kronor. Men Salim Godeh ser ljust på framtiden.

”Vi är i en växtfas och har nya samarbeten på gång. Nästa steg blir att etablera oss i hela Mellansverige, men det blir i utvalda butiker för det vi gör är ett hantverk, och det kommer det att förbli. Vi har möjlighet att snabbt bli dubbelt så stora, men vi ska växa organiskt”, säger han.  

Under ceremonin på slottet delades även priset Årets pionjär ut. Mottagaren var Hamdija Jusufagic med företaget System Verification som är specialiserat på mjukvarutester.  


Innehåll från Änke- och PupillkassanAnnons

300-årigt företag erbjuder livförsäkring med återbäring

Änke- och Pupillkassan är världens äldsta försäkringsbolag som fokuserat på efterlevandeskydd sedan starten 1740.
Änke- och Pupillkassan är världens äldsta försäkringsbolag som fokuserat på efterlevandeskydd sedan starten 1740.

Med snart 300 års erfarenhet är det inte många som matchar Änke- och Pupillkassans kompetens inom livförsäkringar och efterlevnadskydd. RikaTillsammans, succépodden om privatekonomi, lyfter ”Änkan” som en av Sveriges bästa livförsäkringar.

Änke- och Pupillkassan, eller Änkan som företaget kallas i folkmun, är med sin spännande historia och generösa försäkringsmodell unika i Sverige. Änkan är ett ömsesidigt försäkringsbolag. Det innebär att försäkringstagarna också är delägare i bolaget och får ta del av allt överskott. Dessutom får kunderna möjlighet till rabatterad premie eller högre försäkringsbelopp under försäkringstiden.

– Ett vanligt försäkringsbolag höjer sin premie ju äldre försäkringstagaren blir. Vi avtalar med istället med kunden om en premie som kommer gälla under hela försäkringstiden. Premierna investeras och genererar avkastning. På så sätt kan vi bygga upp en kassa som bland annat möjliggör sänkt premie eller högre försäkringsbelopp över tid, förklarar Niclas Fredrikson, vd för Änke- och Pupillkassan.

Skulle livförsäkringen vara oförbrukad när försäkringstiden går ut får kunden ta del av eventuellt överskott som har byggts upp i bolaget under åren som gått. Den betalas ut som en slutåterbäring från Änke- och Pupillkassan. Kunden kan därmed få tillbaka stora delar av beloppet som betalats in i premier.

– Det finns naturligtvis inga garantier för återbäring, men historiskt sett har bolaget givit en återbäring på över åtta procent i snitt per år, säger Niclas Fredrikson.

”Änkan har en av Sveriges absolut bästa livförsäkringar”

En av Änke- och Pupillkassans nöjda kunder är Jan Bolmeson som driver Sveriges största blogg och podd om privatekonomi, RikaTillsammans. Han upptäckte Änkan för över tio år sedan och har sedan dess tipsat sina följare om det unika försäkringsbolaget flera gånger.

– Jag gillar att man kan se Änkan som en kombination av försäkring och sparande, snarare än bara som en utgift. Änkan har historiskt varit duktiga på att förvalta sitt kapital och de har skapat ett mervärde för oss kunder. Jag tycker också att det är trevligt att på min 65-årsdag, då min försäkring löper ut, veta att det finns en stor sannolikhet att jag får tillbaka en hel del pengar. Samtidigt som jag då åtnjutit ett försäkringsskydd i över 30 år, säger Jan Bolmeson och tillägger:

– Jag vågar påstå att Änkan har en av Sveriges absolut bästa livförsäkringar. Det finns i princip inte någon anledning att inte bli kund hos Änkan om man har ett livförsäkringsbehov och möjligheten.

Specialister på sin sak

Tanken om ett kundägt försäkringsbolag där allt överskott går tillbaka till försäkringstagarna har hängt med sedan Änke- och Pupillkassans start år 1740. Då gick flera familjer samman och sparade undan pengar tillsammans i en skattkista för att garantera ekonomiskt stöd om familjeförsörjaren skulle gå bort. Skattkistan finns kvar än i dag, men numera placeras kapitalet på en lite mer säker plats som dessutom ger avkastning. 

– Syftet är samma nu som för 300 år sedan, att trygga familjer så att de kan bo kvar i sina hus om det värsta tänkbara skulle inträffa. Vi är specialister på vår sak då vi under hela företagets historia enbart jobbat med just det här, och vi kommer fortsätta fokusera på samma frågor framåt, säger Niclas Fredrikson.

Fakta om Änke- och pupillkassan

Allmänna Änke- och Pupillkassan i Sverige är ett modernt bolag med digitala tjänster som fokuserat på efterlevandeskydd sedan 1740 och därmed är världens äldsta livsförsäkringsbolag. Bolaget har fyra anställda och cirka 3 000 kunder som också är delägare i det ömsesidiga bolaget och får ta del av eventuellt överskott.

Läs mer om Änke- och pupillkassan här

Mer från Änke- och Pupillkassan

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Änke- och Pupillkassan och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?