1515

Kungliga Operan startar egen streamingtjänst

Kungliga Operan i Stockholm lanserar en gratis strömningstjänst som gör det möjligt att se balett, opera och konserter var som helst. 

”Det är ett fantastiskt redskap för att få ut vår verksamhet”, säger vd Birgitta Svendén.

Alexander Ekmans ”Eskapist” är en av föreställningarna som visas på Operan Play vid premiären.
Alexander Ekmans ”Eskapist” är en av föreställningarna som visas på Operan Play vid premiären.Foto:Nils-Emil Nylander
Foto:Foto Markus Gårder
Foto:Izabella Englund

Med start på onsdagen finns den digitala kanalen Operan Play tillgänglig. Till att börja med som en websida, men så småningom även som app. Tjänsten är helt gratis och kommer vid invigningen att bland annat innehålla inspelade föreställningar som ”Madama Butterfly”, ”Short stories II”, och Alexander Ekmans balett ”Eskapist”. Men även ”extramaterial” som bakom kulisserna-filmer och samtal med kompositörer och koreografer.

”Många är intresserade av vår verksamhet men har inte möjlighet att komma till operahuset. Enligt vår publikundersökning tycker många också att det är bra att ta tillvara på digitala möjligheter, så den här lösningen känns som det enda rätta. Nu kan vi leverera till hela Sveriges befolkning, som ju också är med och finansierar verksamheten”, säger Birgitta Svendén.

En av förebilderna till Operan Play är Parisoperan, som till och med visar specialskrivna produktioner för sin digitala kanal, och kallar den ”Den tredje scenen”. 

”Men vi tror på ett mellanting. Det är framför allt de stora hela föreställningarna folk vill se.”

Successivt kommer utbudet att utökas och varieras. Det finns ett stort arkiv med redan inspelade uppsättningar, men även livesändningar direkt från stora scenen kommer att arrangeras. Barn- och ungdomsföreställningar ska också finnas tillgängliga.

Finns det risk att streamingtjänsten konkurrerar med den ordinarie verksamheten?

”Jag tror inte det, för liveföreställningar på plats i huset är fortfarande det som publiken efterfrågar. Det här är snarare ett tillskott.”

Har det funnits upphovsrättsproblem att lösa?

”Den frågan är inte helt löst centralt, utan vi har fått lösa den lokalt, men det är en av huvudfrågorna i årets avtalsrörelse. Vi behöver jobba in det i alla anställningskontrakt. Eftersom det är en betalfri kanal har vi ju inga intäkter. Men jag tycker att det bör ligga i alla konstnärers intresse att få ut sin konst så brett som möjligt.”

Operan Play har hittills finansierats med delar av det tillskott som de tre nationalscenerna fick av regeringen för tre år sedan.

Finns det risk att det i framtiden blir en betal- eller reklamfinansierad tjänst?

”Det får framtiden utvisa. Det kostar ju att driva en digital tjänst. Vi fick ett uppdrag av vår ägare att jobba med digitaliseringen, men ska vi driva det här måste vi också få stöd för det. Det kan också handla om att omprioritera i våra egna resurser”, säger Birgitta Svendén.

 


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?