Annons

Kungliga Operan startar egen streamingtjänst

Kungliga Operan i Stockholm lanserar en gratis strömningstjänst som gör det möjligt att se balett, opera och konserter var som helst. 

”Det är ett fantastiskt redskap för att få ut vår verksamhet”, säger vd Birgitta Svendén.

Alexander Ekmans ”Eskapist” är en av föreställningarna som visas på Operan Play vid premiären.
Alexander Ekmans ”Eskapist” är en av föreställningarna som visas på Operan Play vid premiären.Foto:Nils-Emil Nylander
Foto:Foto Markus Gårder
Foto:Izabella Englund

Med start på onsdagen finns den digitala kanalen Operan Play tillgänglig. Till att börja med som en websida, men så småningom även som app. Tjänsten är helt gratis och kommer vid invigningen att bland annat innehålla inspelade föreställningar som ”Madama Butterfly”, ”Short stories II”, och Alexander Ekmans balett ”Eskapist”. Men även ”extramaterial” som bakom kulisserna-filmer och samtal med kompositörer och koreografer.

”Många är intresserade av vår verksamhet men har inte möjlighet att komma till operahuset. Enligt vår publikundersökning tycker många också att det är bra att ta tillvara på digitala möjligheter, så den här lösningen känns som det enda rätta. Nu kan vi leverera till hela Sveriges befolkning, som ju också är med och finansierar verksamheten”, säger Birgitta Svendén.

En av förebilderna till Operan Play är Parisoperan, som till och med visar specialskrivna produktioner för sin digitala kanal, och kallar den ”Den tredje scenen”. 

”Men vi tror på ett mellanting. Det är framför allt de stora hela föreställningarna folk vill se.”

Successivt kommer utbudet att utökas och varieras. Det finns ett stort arkiv med redan inspelade uppsättningar, men även livesändningar direkt från stora scenen kommer att arrangeras. Barn- och ungdomsföreställningar ska också finnas tillgängliga.

Finns det risk att streamingtjänsten konkurrerar med den ordinarie verksamheten?

”Jag tror inte det, för liveföreställningar på plats i huset är fortfarande det som publiken efterfrågar. Det här är snarare ett tillskott.”

Har det funnits upphovsrättsproblem att lösa?

”Den frågan är inte helt löst centralt, utan vi har fått lösa den lokalt, men det är en av huvudfrågorna i årets avtalsrörelse. Vi behöver jobba in det i alla anställningskontrakt. Eftersom det är en betalfri kanal har vi ju inga intäkter. Men jag tycker att det bör ligga i alla konstnärers intresse att få ut sin konst så brett som möjligt.”

Operan Play har hittills finansierats med delar av det tillskott som de tre nationalscenerna fick av regeringen för tre år sedan.

Finns det risk att det i framtiden blir en betal- eller reklamfinansierad tjänst?

”Det får framtiden utvisa. Det kostar ju att driva en digital tjänst. Vi fick ett uppdrag av vår ägare att jobba med digitaliseringen, men ska vi driva det här måste vi också få stöd för det. Det kan också handla om att omprioritera i våra egna resurser”, säger Birgitta Svendén.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?