1515
Annons

Kunglig skandal blir julserie på SVT

Regissören Lisa James Larsson står för regin till ”En kunglig affär”, ett kärleksdrama om kung Gustaf V och källarmästaren Kurt Haijby. 

”Det är första gången på tio år som jag inte vill ändra någonting av det vi skapat”, säger hon. 

Lisa James Larsson, regissör.
Lisa James Larsson, regissör.Foto:Joey Abrait

En av Sveriges största rättsskandaler någonsin har blivit till årets julserie på SVT. Men det är också en historia om kärlek och att inte kunna leva fullt ut som den man är. I regi av Lisa James Larsson och med manus författat av Bengt Braskered får den påstådda kärleksrelationen mellan Kung Gustaf V och källarmästaren Kurt Haijby äntligen ta plats i tv-rutan. 

”När vi skickade in idén till SVT hade de redan flera andra Haijbyhistorier på bordet, så det är många som försökt ge sig på att filmatisera det. Men vår stack ut”, säger Lisa James Larsson.  

Sverige tog senast del av Lisa James Larssons regi i serien ”Agatha Christie's Hjerson”, men hon slog igenom redan 2013 med långfilmen ”Ego”. Hon är dels svensk, dels engelsk och tillbringade sina första 27 år i livet i Londons innerstad. Där studerade hon först film och tv med inställningen att hon skulle bli klippare. Men det var när hon fick testa på regi som hon hittade sitt verkliga kall i livet. 

Den nyfunna passionen banade väg för Lisa James Larsson och ledde kort därpå till en plats på Dramatiska Institutet, nuvarande Stockholms konstnärliga högskola. Därmed lämnade hon ett helt liv i England, sålde sin lägenhet och flyttade till Stockholm. 

”Jag var totalt orädd för den stora livsomställning som jag stod inför, som man ofta är i 20-årsåldern och det är det absolut bästa jag gjort. Jag blev kär i Stockholm och har aldrig ångrat mig.” 

Över ett decennium senare och med en rad både svenska och engelska projekt i ryggen har Lisa James Larsson tagit sig an det som hon bedömer som det största hittills i sin karriär. När manuset till ”En kunglig affär” landade i hennes knä fastnade hon direkt för storyn. Hennes visuella huvud kickade igång och hon såg potentiella scener framför sig. Ändå tvivlade hon, projektet kändes först alldeles för stort och jobbet överväldigande. 

”Jag tänkte, det är för mycket, för svenskt och kommer krävas så mycket research. Sedan ändrade jag mig för jag kände, 'den här är min'. Jag har förtjänat det här manuset.” 

Och sedan hon tog sig an projektet har förfrågningarna blivit allt fler. På Lisa James Larssons agenda för 2022 står Viaplays nya storsatsning, ”Ronja Rövardotter”, en familjeserie i tolv avsnitt baserad på Astrid Lindgrens barnbok. 

”Jag får inte säga så mycket än, men det kommer bli stort.” 

För att beskriva sin regi refererar hon till relationen som en boxningstränare har med sin boxare under en match. Hon jobbar nära skådisarna och söker efter att få bli ett med dem, där de kan förenas i ett gemensamt språk och tillsammans landa i den mest autentiska scenen. 

Med ”En kunglig affär” har Lisa James Larsson i eget tycke lyckats med precis det, samtidigt som hon fått leva ut och tänka fritt. Hon beskriver processen som fantastisk och betonar god kommunikation som nyckeln till resultatet. 

”Rösten, det är allt för en regissör. Jag drömmer alltid dagen innan en ny inspelning att jag förlorar min röst”. 

Under fyra avsnitt, som kommer att finnas tillgängliga på SVT Play från och med 23 december och sänds på tv i mellandagarna, får svenska folket bekanta sig med den förbjudna kärleksrelationen mellan Sveriges dåvarande kung och restaurangägaren Kurt Haijby. Huvudrollerna spelas av Staffan Göthe respektive Sverrir Gudnason och historien sträcker sig över 20 år – där kärlek bakom stängda dörrar till slut övergår i smutsiga avslöjanden, förtryck och rättsliga uppgörelser. 

Trots att manuset helt är fiktion och att kärleken mellan kungen och Kurt Haijby förblivit obekräftad är Lisa James Larsson övertygad om att relationen handlade om mer än bara sex. Hon berättar att manusförfattaren Bengt Braskered själv överhört konversationer mellan homosexuella män som talat om sina personliga besök på fester med kung Gustaf V. Där, har de själva bevittnat relationen mellan kungen och Kurt Haijby. Och tillsammans med sex år av gedigen research har de samtalen utgjort en stor del av manus.

”De hade berättat att det var något fint att få ligga med kungen. Men om Haijby var med så blev det inget, för då var kungens 'fruga' där”, säger hon och fortsätter: 

”Och om man refererar till någon som en fru, då är det nog mer än bara en sexuell relation.” 

Att skildra verkliga händelser genom moderna dramatiseringar har länge varit på tapeten, både i Sverige och utomlands. Succéer som ”Bohemian Rhapsody”, ”Den osannolike mördaren” och ”The Crown” har lockat till stor publik, men också varit föremål för kritik. 

Är du orolig för hur publiken ska uppfatta er tolkning av historien?
”Jag är inte alls rädd, serien är gjord och nu måste jag släppa den. Manuset är baserat på en personlig händelse, bygger på gedigen research och det är godkänt av kanalen. Vi har tagit oss an den här historien med oerhört mycket respekt.

”Framför allt så är det är en dramaserie vi har gjort, inte en dokumentär.” 

Att vara homosexuell var i Sverige olagligt fram till 1944 och även fast det sedan blev lagligt kom det medicinskt att benämnas som en psykisk störning fram till 1979. Kurt Haijby utsätts i serien för både straff och behandling, men serien fokuserar inte på någon allmän homofobi. 

”Ingen, förutom hans fru, benämner hans relation med kungen som något annat än olagligt.” 

Vad vill du att serien ska lämna tittaren med?
”En tankeställare. Att man tänker på hur nyanserade och komplexa människor är. Serien är inte en svartvit historia. Vi är så nöjda över att bo i 'underbara PK-Sverige', men vi har fortfarande så långt kvar när det kommer till sådana här frågor”, säger hon och fortsätter: 

”Men det är första gången på tio år som jag inte vill ändra någonting eller försvara mitt arbete. Jag står för det vi har skapat, till hundra procent.”  

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?