Samtidigt som coronapandemin slår hårt mot den thailändska ekonomin väcker kung Maha Vajiralongkorns prioriteringar kritik. Framför allt är det kungafamiljens flotta på 38 flygplan och helikoptrar som ifrågasätts, skriver Financial Times.
Victor Hultgren
Text
Foto:Sakchai Lalit
Oppositionspolitikern Thanathorn Juangroongruangkit har undersökt de kungliga utgifterna och avslöjat att den thailändska kungafamiljen förfogar över en minst sagt anmärkningsvärd flygplansflotta.
Totalt besitter familjen fyra Boeing, tre Airbus, tre ryska Sukhoi Superjet, fyra stridsflygplan och 21 helikoptrar. Underhåll och bränsle bedöms kosta motsvarande 565 miljoner kronor det kommande året, enligt regeringsdokument.
”Thailands BNP beräknas i bästa fall sjunka med 8 procent i år, så vi behöver alla resurser vi har till att satsa på återhämtningen”, säger Thanathorn Juangroongruangkit till FT.
Kung Vajiralongkorn räknas till världens mest välbärgade monarker. Bland annat äger han aktier i inhemska bolag för motsvarande 80 miljarder kronor.
När coronapandemin bröt ut hyrde kungen – som är utbildad pilot – ett helt hotell i den tyska skidorten Garmisch-Partenkirchen för att kunna isolera sig. Han flyger nu endast hem till Thailand på kortare visiter.
Kritik mot kungafamiljen är något av ett tabu i Thailand.
Di:s nyhetsbrev Omvärld ger dig koll på internationella affärsnyheter som inte alltid dyker upp i det dagliga flödet. Vi serverar dig exklusiva nyheter, analyser och intervjuer från världens tyngsta affärsmedier. Urvalet av nyheterna görs av Di:s erfarna utrikesredaktion.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.
Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.
Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.
– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:
– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.
Centrum för tillämpad AI
På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.
– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
150 AI-projekt
Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.
– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.
Om RISE RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri