1515

Kungens eget lag åter högst värderat

Kungens eget lag sitter åter på tronen. Och det trots ett riktigt uselt år på fotbollsplanen. Real Madrid är världens högst värderade fotbollsklubb på nytt.

Kungens eget lag sitter åter på tronen.
Kungens eget lag sitter åter på tronen.Foto:Paul White

Ett av de sämsta sportliga åren någonsin. Tidigt utslagna i Champions League och fullständigt chanslösa i ligan mot ärkerivalen Barcelona, hela 19 poäng efter med en ynka tredjeplacering.

Men Real Madridfansen kan trösta sig med att klubben är tillbaka som världens mest värdefulla fotbollsklubb. Det visar affärstidskriften Forbes årliga sammanställning.

Real Madrid beräknas vara värt uppskattningsvis 41,5 miljarder kronor. Det är drygt två miljarder mer än just Barcelona. En del av förklaringen till Reals starka finansiella år är att klubben har sålt sponsringsrättigheterna till riskkapitalbolaget Providence under fyra år för motsvarande 2,2 miljarder kronor. 

Men Forbes påpekar att pengaregnet också beror på svallvågorna från att ha vunnit Champions League året innan. Samtidigt väntas Real snart skriva under det mest lukrativa tröjsponsringskontraktet hittills i fotbollsvärlden och få motsvarande 17,6 miljarder kronor för att bära Adidas i 12 år.

Det är dock de engelska lagen som är de stora vinnarna på årets lista. Champions League-finalisterna Tottenham och Liverpool har ökat sina värden med 31 respektive 12 procent. Trots tidvis kräftgång i den egna ligan har Chelseas värde ökat med 25 procent. 

Men mest av alla har faktiskt Liverpools arga Merseysiderival Everton klättrat. Under det senaste året har klubbens marknadsvärde stigit med 32 procent. 

Även i andra änden av skalan är det engelskt i form av Manchester United och West Ham. United, som har toppat Forbes rankning i två år i rad, faller till plats tre på listan efter att ha tappat 8 procent av sitt marknadsvärde på ett år. Det är efter ett allt annat än framgångsrikt år på planen där klubben för andra året i rad misslyckades med att plocka hem en pokal.

Medierättigheterna spelar en allt större roll för klubbarnas ekonomi, skriver Forbes. Under den stundande Champions Leaguesäsongen uppgår potten till rekordhöga 22,6 miljarder kronor. Det är hela 30 procent mer än förra året. 

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?