Annons

Kungen ställer in resa till Kina

HONGKONG Kungens planerade resa till Hongkong och Shenzhen i Kina har i sista minut ställts in. Det bekräftar Hovet för Di. Anledningen uppges vara den svenska regeringskrisen.

Foto:JONAS EKSTR÷MER / TT

Sveriges kung Carl Gustaf har ställt in sitt deltagande vid en delegationsresa till Kina arrangerad av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, enligt hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm. Resan skulle avgått på söndag.

Anledningen uppges vara den svenska regeringskrisen. Di har ännu inte kunnat bekräfta huruvida flera personer vid den planerade delegationen ställt in sitt deltagande.

”Med anledning av den pågående regeringsbildningsprocessen i Sverige har Kungen beslutat att avstå från deltagande i IVAs resa till Hongkong och Shenzhen 25/11-1/12”, skriver hon i ett mejl till Di.

In i det sista har omständigheterna kring årets resa varit besynnerliga.

Inbokade intervjuer med delegationens ledare, Carl-Henric Svanberg, samt andra delegater, som Jacob Wallenberg, ställdes oväntat in tidigare i veckan. Svenska affärsmän som Di varit i kontakt med har uppgett att förhållandet varit allt annat än välplanerat.

”De har sagt att kungen ska komma på besök på vårt företag, men inte definierat när eller delgett andra detaljer. Allt är jättekonstigt”, säger en svensk företagsledare i Shenzhen.

Kungens avhopp lägger nu sordin på flera högnivåmöten.

En av de viktigaste punkterna på kungens schema var att på onsdag inviga Nordic Innovation House i Hongkong, en ny satsning för att promota nordiska företag i Kina och Asien. Medverkande vid invigningen är bland andra Hongkongs regeringschef Carrie Lam och Finlands transportminister Anne Berner.

Enligt delegationens schema skulle kungen även träffa internetjätten Tencents  grundare Pony Ma, en av Asiens rikaste personer, samt grundaren av SenceTime, världens högst värderade AI-bolag, i Shenzhen. Han skulle också besöka HAX, världens största accelerator för startupbolag inom hårdvara, samt en mängd svenska och lokala startups. Enligt uppgifter till Di skulle han även äta middag på Björn Franzéns nya restaurang The Flying Elk i Hongkong.

På kungens initiativ har IVA sedan 1984 arrangerat så kallade Royal Technology Missions runtom i världen. Syftet är att bjuda med svenska företagsledare samt myndighets- och högskolerepresentanter att skapa nya kontakter som kan leda till utökat idé- och affärsutbyte.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera